Recensie Jeremiah Johnson 1 HC door Jack Jadson, Fred Duval & Jean-Pierre Pecau 

 

Recensie Jeremiah Johnson 1 HC
door Jack Jadson, Fred Duval & Jean-Pierre Pecau

 

Jeremiah Johnson is een western en verschijnt in een beperkte oplage in harde kaft. En dan is het oppassen geblazen voor de verzamelaar, want die harde kaften zijn gewild, en de oplages klein.
De populariteit van snel uitverkocht rakende westerns in harde kaft staat niet altijd in verhouding tot de kwaliteit, zo viel het tweede deel van Het venijn ons nogal tegen en Hermann's Duke... dat houdt qua verhaal ook niet over.
De Chinaman-epiloog De tijger ontwaakt was daarentegen weer erg goed, evenals Tot de laatste.
Jeremiah Johnson bevindt zich ergens in de middenklasse: zéker niet slecht, maar ook geen geheide topper.

 

Fred Duval en Jean-Pierre Pécau vertellen een onderhoudend verhaal over de beruchte Jeremiah Johnson die - nadat zijn zwangere vrouw door Crow-indianen werd gedood - wraak nam op elke Crow die hij maar te pakken kon krijgen. Hij slachtte ze af, scalpeerde hen en verorberde hun lever rauw. Naar verluidt...
Normaal gesproken ben ik niet zo van de sensatieverhalen, meestal valt er weinig meer over te vertellen dan een schreeuwerige kantenkop - of in dit geval de tekst op de achterflap - al verraadt.
Maar wat het verhaal van dit eerste deel prima te pruimen maakt is dat Duval en Pecau in dit eerste deel laten zien hoe Jeremiah als groentje aankomt in de Rockies, met het doel trapper te worden. Hij heeft wat pech (hij laat zich oplichten bij de aanschaf van zijn gereedschappen), maar ook geluk als hij Old Joe Hatcher ontmoet die hem alles leert wat een trapper moet weten.

Het is interessant dat deze western nu eens niet gaat over een koeienjongen met een geweer of over een indiaan met een boog, maar over een pelsjager.
Tekenaar Jack Jadson levert gedetailleerd vakwerk en dat levert mooie plaatjes op van de rust... én van het gevaar van de natuur.
Jeremiah Johnson is niet de eerste strip over een trapper, want Buddy Longway ging hem voor.
Maar Buddy was een brave en lieve trapper en Jeremiah is een kwááie trapper... Hoe kwaad precies, dat lezen we in het volgende deel...

 

(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!