Recensie De tijger ontwaakt Vrije Vlucht HC door Olivier Taduc & Serge Le Tendre (Chinaman)

Recensie De tijger ontwaakt Vrije Vlucht HC door Olivier Taduc & Serge Le Tendre (Chinaman)

 

Recensie De tijger ontwaakt Vrije Vlucht HC
door Olivier Taduc & Serge Le Tendre (Chinaman)

 

Matt Monroe's moeder vraagt hem op haar sterfbed of hij zijn biologische vader – die hij nooit gekend heeft en die niet van zijn bestaan afweet – wil gaan vertellen dat hij een zoon heeft. Toevalligerwijs krijgt Matt daar vrij snel gelegenheid toe: Zijn vader komt in aanraking met een bende waar Matt uit hoofde van zijn functie als Pinkerton-agent jacht op maakt!
Dat is het enige kort-door-de-bocht-element van het Vrije Vlucht-album De tijger ontwaakt.

Matt's vader is Chen Long... Chinaman!
De strip Chinaman werd al na één vertaald deel gestaakt door uitgeverij Casterman.
Dupuis nam het daarna op in haar collectie Spotlight.
Na negen delen was de koek op en tekenaar Olivier Taduc en schrijver Le Tendre startten de serie De witte klauw. Nu komen hij en scenarist Serge Le Tendre – meer dan tien jaar nadat Chinaman van het toneel verdween – met een epiloog, die je overigens ook prima kunt lezen als je Chinaman niet kent.
Nog beter kun je natuurlijk de Chinaman integrale reeks aanschaffen die, in drie delen, tegelijk met dit Vrije Vlucht-album is verschenen. Zowel qua tekenwerk als wat het verhaal betreft is deze Western over een Oosterling namelijk zeer de moeite waard.

Het vader-zoekt-zoon-thema is in De tijger ontwaakt slechts een onderdeel van het verhaal. Een verhaalelement dat diepte geeft aan de karakters, zeker als Matt gaandeweg inziet waaróm zijn moeder Chinaman verliet.
Het geweld dat hij als een magneet aantrekt is – ook na al die jaren – nog steeds heftig en kan een mens teveel worden. Maar voor Chinaman in aktie kan komen moet hij eerst zijn opiumverslaving de baas worden en de lethargie waar hij in vervallen is te boven komen...


Veel westerns gaan over het rechtzetten van onrecht en ook het thema van de grote heren die zich ten koste van arme boeren willen verrijken is niet nieuw. Le Tendre heeft voor dit album echter een onverwachte invalshoek gevonden die het verhaal meerwaarde geeft. Als duidelijk is hoe de vork aan de steel zit is het een kwestie van wraak nemen. En hoe!
Chinaman blijkt inderdaad een gevaarlijk en gewelddadig persoon en Taduc brengt het expliciet en krachtig in beeld met prachtig gedetailleerd tekenwerk.
Bijzonder fijn dat de tijger toch weer even ontwaakt is.
En nu ga ik rap mijn Chinaman-reeks uit de kast halen om 'm te herlezen!(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!