Recensie Je moeder! Lief en leed op anderhalve meter HC door Typex

Recensie Je moeder! Lief en leed op anderhalve meter HC door Typex

 

Recensie Je moeder! Lief en leed op anderhalve meter HC
door Typex

 

Typex maakt de laatste tijd grootse stripalbums. Dikke pillen waar veel research en veel werk in gaat zitten. Na Rembrandt volgde Andy over popart-kunstenaar Andy Warhol. Naar mijn mening Typex' meesterwerk.
Zijn jongste album Je moeder! Lief en leed op anderhalve meter is luchtiger, een tussendoortje.
Zoals de titel al verklapt gaat het hier over de gevolgen van de Corona-maatregelen. Typex maakte wekelijks voor De Volkskrant een stripje over z´n bezoekjes aan zijn moeder. Aanvankelijk gesprekjes door de brievenbus, later – na de versoepelingen – weer wat intiemer, maar steeds op anderhalve meter.
Het lijkt er op dat Typex niet echt grappen heeft zitten verzinnen maar een nuchter verslag geeft van hele kleine gebeurtenissen ten gevolge van (of gewoon ten tijde van) de lockdown.

Dat begint erg goed. Typex hanteert een los stijltje zodat hij snel kon tekenen, maar zijn tekenwerk heeft toch een eigen karakter en is aantrekkelijk om te zien. Ook leuk is dat hij het gehele album grijs kleurt (zo voelt leven met de lockdown toch voor de meesten van ons, niet?) maar heel subtiel in elke stripje een kleurelementje aanbrengt. Er is hoop!
De eerste stripjes zijn leuk, aandoenlijk of grappig. De interactie tussen moeder en zoon is liefdevol, maar niet gespeend van humor en spot. Als zijn moeder niet wil dat Typex speciaal voor haar omfietst legt hij uit: 'Niks hoor. Ik kreeg een lift van een helikopter die toch deze kant op ging...'
Echt leuk wordt het ook als moeder trots rond begint te bezuinen dat ze de hoofdrol speelt in een krantenstrip en dat haar zoon de tekenaar is, tot grote ontsteltenis van Typex zélf.

Typex stopt na een half jaar met het stripje in de krant. Uitverteld. Want – laten we eerlijk zijn – er gebéurt geen donder meer nu dat virus ons land in de greep heeft. Oók niet in Typex' familie.
Of tenminste... niet helemaal genoeg om het boekje tot het eind toe interessant te houden.
Hm...
Anderzijds is juist dát wel weer een heel rake typering van deze vreemde tijd, bedenk ik me nu.
Je moeder! is sympathiek en creatief.
Typex' weet van alle beperkingen die het virus ons oplegt toch wel weer wat te maken!(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!