Recensie Captivant HC door Yves Chaland & Luc Cornillon & Bob Fish & De Jonge Albert HC door Yves Chaland

Recensie Captivant HC door Yves Chaland & Luc Cornillon & Bob Fish & De Jonge Albert HC door Yves Chaland

 

Recensie Captivant HC door Yves Chaland & Luc Cornillon
+ Bob Fish & De jonge Albert HC door Yves Chaland

 

Yves Chaland, het schijnt dat hij álle Robbedoes-bundels in z'n bezit had en hij noemde één van zijn helden Freddy Lombard, naar de uitgever van het weekblad Kuifje.
De man stond tot aan z'n knieën in de klassieke Franco-Belgische strips maar wist uit die basis een nieuwe en hippe stripstijl te smeden:
De atoomstijl.
Veel van zijn helden zijn detectives à la Guus Slim en Jan Kordaat, maar nu is voor het eerst in het Nederlands te zien dat hij nog verder ging in zijn bewondering voor de stripbladen van zijn jeugd.
Samen met Luc Cornillon maakte hij eind jaren zeventig namelijk het fictieve blad Captivant.
Het blad heeft nooit bestaan, afleveringen werden gepubliceerd in het Franse blad Metal Hurlant
Ze werden door de twee jonge tekenaars volgetekend in allerlei verschillende stijlen. Chaland en Cornillon tekenen als Franquin, Paape en Jijé, maar ook als Margerin, Moebius, Berni Wrightson, Alex Raymond en Richard Corben. Er wordt gewerkt in kleur, maar ook in zwart-wit en in Captivant staan afgeronde korte verhalen maar ook losse stroken en strips die al na een paar plaatjes eindigen met 'wordt vervolgd'. Een vervolg dat nooit kwam, ook nooit de bedoeling geweest trouwens.
Met verhaaltitels als Het raadsel van het mysterie van de geheime waterput en Het mysterie van het verdwenen geheim hangt Captivant ergens tussen een persiflage en een hommage in. Het valt niet te ontkennen dat hier de spot wordt gedreven met de klassieke strip, maar waar een persiflage vaak bot en plat is weten Cornillon en Chaland die valkuil vakkundig te vermijden. Er zit bijvoorbeeld maar een héél klein beetje sex in Captivant, en dat is voor satirische strips uit dat tijdvak bijzonder.
Ze persifleren niet de zwakheden van bepaalde stripfiguren, maar de jaren '50-strip zélf.

Oude strips liggen vandaag de dag nog wel eens onder vuur vanwege het vermeend racistische karakter.
In de jaren vijftig keek men anders aan tegen kleurlingen en buitenlanders. Als Captivant ergens scherp parodieert dan is het wel op dit vlak. Politiek correct is het niet en potentieel wordt er tegen zere benen geschopt, maar ook hier is de manier waarop ze het doen erg goed. Ik kon er wel om lachen.

Wat me het meest verrast is de diversiteit en de kwaliteit van het tekenwerk. Van Chaland wisten we al dat hij erg goed kon tekenen, maar de in Nederland totaal onbekend gebleven Luc Conillon kon er potdorie ook wat van! Bij mijn weten is er ooit maar één boekje van hem vertaald (Wrekende diamanten in de Bulldog-reeks) en dat is naar wat hij hier laat zien veel te weinig...
Van Chaland hebben we vaker wat gezien in de stripwinkel, al was dat vaak in een mum van tijd weer uitverkocht want vaak bij kleine uitgevers verschenen.
Uitgeverij Sherpa brengt naast Captivant ook Bob Fish & De jonge Albert uit.
Daarin het eerder bij Oberon verschenen album Bob Fish en alle korte strips van diens side-kick die eerder in de Champaka-cassette werden vertaald. Bob Fish komt op dit grote formaat nóg beter uit. De jonge Albert is daarentegen wat kleiner afgedrukt maar wel voor het eerst in kleur.
Chaland's tekenwerk is hier volledig uitgekristalliseerd en een lust voor het oog en ook zijn verhalen zitten goed in elkaar. Helemaal los komt hij met Bob Fish nog niet van zijn invloeden, maar met De jonge Albert maakte hij een unieke strip, hoewel ik die door het nare karakter van de hoofdpersoon wat lastiger te verteren vindt.


Moet ik er nog bij vertellen dat Sherpa het weer prachtig uitgegeven heeft, nee toch? Dat spreekt voor zich. Het enige wat ik er graag aan toegevoegd had willen zien was een redactioneel stukje, met name in het nu toch wat mysterieus blijvende Captivant. Met dit soort albums is het essentieel dat de lezer weet wat de auteurs er mee voor ogen hadden. Dat doet Sherpa - sumier - op de achterpagina.
Maar ach, muggenziften. Ik had niet gedacht dit legendarische album ooit nog in het Nederlands vertaald te zien... Soms zit het mee voor stripliefhebbers!

 

(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!