Recensie De reis van Abel HC door Duhamel & Sivan & De kever en de koning HC door Thibau Vande Voorde

Recensie De reis van Abel HC door Duhamel & Sivan & De kever en de koning HC door Thibau Vande Voorde

 

Recensie De reis van Abel HC door Duhamel & Sivan &
De kever en de koning HC door Thibau Vande Voorde

 

 De twee albums die ik hier bespreek hebben inhoudelijk totaal niets met elkaar uit te staan, maar beide zou ik 'sfeerstrips' willen noemen waarin de plek en de tijd een haast even belangrijke rol spelen als de hoofdrolspelers.


De reis van Abel speelt zich af op het platteland, waar de tijd stil gestaan lijkt te hebben en waar het leven gereguleerd wordt door het ritme van de natuur en de behoeften van het vee. Abel zelf heeft er maar weinig over te vertellen en al helemaal geen invloed op.
Als het aan hem gelegen had was hij nooit blijven hangen op de boerderij van wijlen zijn ouders, maar zijn beide broers zijn 'm gesmeerd en er zat voor Abel weinig anders op dan boer te worden en zijn dromen om te gaan reizen in de koelkast te zetten.
Het dorp lacht een beetje besmuikt om Abel's dromen, waar niet meer van terechtkomt dan zo nu en dan een reisgids per post ontvangen.
Mooi album van Duhamel (De terugkeer, Nooit, #Nieuwcontact_) waarin niet heel veel gebeurt.
Maar dat is nu juist het thema van het album.

Veel grimmiger is De kever en de koning. Waar Abel thuis blijft gaat Joseph Lippens juist het avontuur tegemoet. Hij gaat in het Belgisch Congo van Leopold II op zoek naar zijn vader van wie al geruime tijd niets meer vernomen is. In Afrika kruipt een gigantische kever in zijn oor.
Of het nu de kever zélf is die bezit neemt van Lippens of de koorts veroorzaakt door de infectie, Lippens raakt steeds verder los van de realiteit en draait volledig door.
De kever en de koning is het afstudeerproject van Thibau Vande Voorde en voor een eersteling is het zeker indrukwekkend. Hij heeft het album met kleurpotloden getekend en het ziet er zeer eigen uit.
Vande Voorde heeft – zonder al teveel te vertellen – de sfeer van de Belgische koloniale tijdperk goed getroffen.

 

(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!