Recensie De aanslag HC door Glen Chapron & Loic Dauvillier naar de roman van Yasmina Khadra

Recensie De aanslag HC door Glen Chapron & Loic Dauvillier naar de roman van Yasmina Khadra

 

Recensie De aanslag HC
door Glen Chapron & Loic Dauvillier
naar de roman van Yasmina Khadra

 

Een vriend van vroeger die voor z'n werk in Tel Aviv geweest was merkte op dat het een wésterse stad in een niet-westerse omgeving was.
De hoofdpersoon van De aanslag, dokter Amine Jaafari, leidt in Tel Aviv een bijna westers bestaan. Hij is chirurg in één van de grootste ziekenhuizen, heeft succes, is gelukkig getrouwd en houdt zich ver van politiek en religie. Amine en zijn vrouw Sihem zijn beide van Palestijnse komaf, maar daar is voor buitenstaanders weinig van te merken.
Tot die fatale dag...
Tel Aviv wordt opgeschrikt door een zelfmoordaanslag: Een vrouw blaast zichzelf op en neemt negentien mensen mee de dood in.
Amine opereert tot diep in de nacht de gewonden, als hij thuis komt is Sihem niet aanwezig en haar mobiel ligt in de la. Amine zucht eens en gaat slapen. Hij slaapt nog maar net of hij wordt gesommeerd weer naar het ziekenhuis te komen. Daar aangekomen blijkt dat de zelfmoordterroriste van die dag zijn éigen vrouw was...

Afgezien nog van het feit dat hij z'n vrouw verloren heeft is Jaafari's positie in Tel Aviv in
één klap nagenoeg onhoudbaar geworden. De politie verdenkt hem van medeplichtigheid, zijn huis wordt beklad en buurtbewoners slaan hem in elkaar. Ineens is hij niet meer die chirurg, maar die Palestijn!
Aanvankelijk kan Amine niet geloven dat Sihem zoiets zou doen, maar als hij bewijs krijgt dat zijn wel degelijk achter de aanslag zat bijt hij zich vast in een onderzoek naar het hoe en waarom van Sihem's daad.
Zijn zoektocht brengt hem naar Palestina, naar zijn familieleden. Daar blijkt eens te meer hoe Amine verwesterd is. Hij herkent de plekken van vroeger en natuurlijk zijn familieleden. Het voelt er enerzijds goed, maar anderzijds kan hij zich abslouut niet meer verplaatsen in hun denkwereld. Zijn zwager Yasser feliciteert hem nota bene met de daad van Sihem!
Je wilt Amine als lezer bijna tegenhouden en hem in een andere richting duwen, maar Amine kiest een pad dat even zelfdestructief is als het pad dat zijn vrouw koos...


Loïc Dauvillier bewerkte de roman van Yasmine Khadra tot een zeer leesbare strip, al is het uit elkaar houden van de familierelaties van Amine wel een beetje een uitdaging. Glen Chapron verzorgt het tekenwerk en de inkleuring van deze honderdvijftig pagina's dikke striproman. Prima expressieve tekeningen en een sobere maar effectieve inkleuring.
De aanslag is een rauw en schokkend verhaal dat in een westerse setting niet geloofwaardig zou overkomen, maar gesitueerd in het verscheurde Midden-Oosten helaas maar al te geloofwaardig is...(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!