Recensie Junk HC 1. Terugkeer door Bruno & Nicolas Pothier

Recensie Junk HC 1. Terugkeer door Bruno & Nicolas Pothier

 

Recensie Junk HC 1. Terugkeer
door Bruno & Nicolas Pothier

 

Een man met een pokdalig gezicht, creatief gerangschikt gezichtshaar, een trenchcoat en een cowboyhoed trekt door het Wilde westen en geeft her en der brieven af. Aan de blikken van de ontvangers te zien zijn het geen verjaardagsgroeten of nieuwjaarswensen...
Terug bij z'n opdrachtgever Hank Williams meldt hij dat alle genodigden zijns inziens zullen komen, 'behalve misschien die zwerver'.
Williams weet beter: Woody zal er zijn, net als alle vroegere companen van de 'Jersey Cowpunchers'.
Een dergelijk verhaal is niet nieuw, maar dat geeft niets.
Nicolas Pothier vertelt het met de juiste mix van humor, onverschilligheid en branie.
Het tekenwerk van Brüno is helemaal iets speciaals. Hij tekent alsof er een straf staat op het gebruik van teveel lijntjes. Op het eerste oog zou je kunnen denken dat de tekeningen kinderlijk zijn, maar dan kijk je toch niet helemaal goed. Brüno heeft gewoon niet meer lijnen nodig om Pothier's verhaal stemmig en sfeervol in beeld te brengen.
Ook de platte inkleuring van Laurence Croix is simpel maar effectief.


Eerder verraste Brüno ons al met klassestrips als Atar Gull en Tyler Cross. Wie dat goede strips vond kan zich gerust aan Junk wagen, Brüno doet hier met de western wat hij in Tyler Cross deed met de misdaadfilm.
Terugkeer is het eerste deel van een tweeluik. Williams heeft zijn (letterlijk) oude team onder valse voorwendselen weer bij elkaar geroepen en maakt hen wijs dat ze op zoek gaan naar het goud van de confederatie. Van de half miljoen dollars in goud – zo concludeerde Williams toen de Cowpunchers nog een stuk jonger waren – was niets meer over, maar nu heeft hij een nieuw spoor: het dagboek van Johnson Brown.
De groep begint aan een barre tocht door het hoge noorden waarbij duidelik wordt dat de jaren hun tol beginnen te eisen. Hun postkoest trekt over besneeuwde bergpassen en strandt aan het eind van dit deel in een regenachtig stadje waar hoop op een goede afloop ver te zoeken lijkt.
Verraad is het thema van Junk, maar hoe de vork precies aan de steel zit wordt in Terugkeer nog niet duidelijk. Wat wel duidelijk wordt is dat Brüno met Junk weer een intrigerende strip afgeleverd heeft.(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!