Recensie Tex Willer Annual 13. Doc Holliday door  Laura Zuccheri & Mauro Boselli / Operatie Overlord 6. Een nacht op de Berghof door Davide Fabbri & Bruno Falba

Recensie Tex Willer Annual 13. Doc Holliday door  Laura Zuccheri & Mauro Boselli / Operatie Overlord 6. Een nacht op de Berghof door Davide Fabbri & Bruno Falba

 

Recensie Tex Willer Annual 13. Doc Holliday
door  Laura Zuccheri & Mauro Boselli /
Operatie Overlord 6. Een nacht op de Berghof
door Davide Fabbri & Bruno Falba

 

Wat hebben een cowboystrip en een oorlogsstrip gemeen?
Normaal gesproken niet veel, maar in het geval van Tex Willer annual 13 Doc Holliday en Operatie Overlord 6 Een nacht op de Berghof ziet uw recensent toch overeenkomsten: Beiden gaan bijvoorbeeld over historische figuren en historische gebeurtenissen.

Een nacht op de Berghof beschrijft de nacht van 6 juni 1944, D-Day, en hoe inadequaat daar door Hitler en zijn entourage op gereageerd werd.
Doc Holliday gaat over de nasleep van het beroemde vuurgevecht bij de O.K. Corral. Doc's vijanden leggen één voor één het loodje en alles wijst erop dat de beroepsspeler – ondanks zijn tuberculose – bezig is oude rekeningen te vereffenen.
Tex Willer en Kit Carson worden op de zaak gezet als Harry Vaughn dood in een tandartsstoel wordt gevonden. Uitvoerig gemarteld met een tandartsboor. En Doc Holliday was vroeger.... tandarts!
Mauro Boselli neemt lekker de tijd om Tex & Kit de kans te geven uit te vogelen hoe het precies zit met de wraak van Doc. Da's het fijne aan het annual-formaat waarin deze zwart-witreeks van Tex Willer door Hum wordt uitgegeven.
Boselli maakt gebruik van historische personages als Wyatt Earp, Doc Holliday, Big Nose Kate en Johnny Ringo en veel van wat hier verteld wordt is historich accuraat. Maar hij verzint er een verhaal omheen, hij geeft de legendarische figuren vlees op de botten. Het wringt nergens met de werkelijkheid en is allemaal heel geloofwaardig en logisch. Het tekenwerk van Laura Zuccheri is trouwens ook dik in orde.

Ook met de historische juistheid van Een nacht op de Berghof zit het goed. Bruno Falba heeft de feiten goed op een rijtje en probeert ook zijn hoofdpersonen een leven mee te geven, maar slaagt daar aanzienlijk minder goed in dan Mauro Boselli. Het is allemaal wat stijfer en geforceerd, de feiten overheersen het verhaal dat Falba vertelt.
Operatie Overlord 6 is daarmee geen slechte strip, maar voornamelijk interessant voor de liefhebbers van oorlogsstrips terwijl Tex Willer's Doc Holliday een groter publiek kan aanspreken dan enkel liefhebbers van cowboystrips.(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!