Recensie Kent State HC Vier doden in OHIO door Derf Backderf

Recensie Kent State HC Vier doden in OHIO door Derf Backderf

 

Recensie Kent State HC Vier doden in OHIO
door Derf Backderf

 

Net als in Derf Backderf's vorige album is er in Kent State Vier doden in OHIO een persoonlijke connectie. Die is echter wel een heel stuk kleiner dan in zijn vorige werk.
Mijn vriend Dahmer ging over een klasgenoot van Derf die in het nieuws kwam nadat ontdekt was dat die een aantal gruwelijke moorden had gepleegd. Trashed gaat over Derf's baantje als vuilnisophaler en Punk rock & mobile homes over de muziekcultuur in Akron (vlakbij Derf's geboorteplaats) en dan specifiek over één van Derf's muziekvrienden De baron.

Kent state speelt zich ook in de buurt van Derf's geboortegrond af, maar als het op de campus van Kent State university uit de hand loopt is Derf pas 10 jaar oud. Te jong om zich er echt iets wezenlijks van te herinneren.
Voor zijn vorige boeken deed Backderf al uitgebreid onderzoek en documenteerde hij zich terdege, zijn persoonlijke ervaringen met seriemoordenaars, afvalverwerking en punkrock vormden slechts een onderdeel van zijn verhalen.
Kent State is bijna geheel gebaseerd op ooggetuigenissen, boeken en krante-artikelen over de rellen waarbij de Nationale Garde vier studenten doodschoot en er negen verwondde.
Neil Young schreef er een song over, die hier dient als ondertitel (Four dead in) OHIO.

Backderf heeft hier heel nauwkeurig de omstandigheden die tot het drama geleid hebben én de levens van de vier gedode studenten gereconstrueerd. Hij geeft veel achtergrondinformatie over het reilen en zeilen bij de garde en haar bevelhebbers, maar geeft tegelijkertijd een beeld van een normaal studentenleven met muziek, feestjes, tentamens en ja – het is 1970, een politieke tijd – protesten tegen de oorlog in Vietnam.
Hij legt ook uit waarom juist studenten zoveel bezwaar maakten tegen de oorlog in Vietnam... Veel van hen lopen gevaar er heen gezonden te worden als er niet snel een einde aan komt.
Er is al veel geschreven over de vier doden in OHIO, Backderf's boek voegt daar wel degelijk iets aan toe. Ten eerste zijn dat de tekeningen, waardoor het gebeurde visueel wordt. Hij werkt onder andere met plattegronden waardoor hij de situatie heel goed op de lezer over weet te brengen.
Ten tweede is dat het menselijke aspect. Van de vier doden was alleen Allison Krausse politiek actief.
Jeff Miller houdt zich er aanvankelijk buiten, maar protesteert uiteindelijk mee... tegen de aanwezigheid van de garde op het terrein, niet eens zozeer tegen de oorlog. Bill Schroeder was nota bene een cadet van het reserve officiers training corps en Sandy Scheuer maakte zich alleen maar druk om haar studieresultaten.
Maar Backderf laat ook de andere kant zien, die van de garde-leden. De vermoeidheid, de opgefoktheid en de twijfels van bijvoorbeeld Soldaat Frank Karlovic...
Wat hij vooral over weet te brengen is de spanning die de aanwezigheid van de Nationale Garde op het campusterrein teweeg brengt en hoe die op bloederige wijze tot ontlading heeft kunnen komen.

Met Kent State betreedt Backderf – nog meer dan met zijn vorig albums – het podium van de journalistieke strip, zoals bijvoorbeeld Joe Sacco die beoefent. Zijn werk wordt er misschien ietwat afstandelijker van, maar zeker niet minder!(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!