Recensie Robbedoes Oneshot 17 Robbedoes bij de Sovjets door Fabrice Tarrin & Fred Neidhardt

Recensie Robbedoes Oneshot 17 Robbedoes bij de Sovjets door Fabrice Tarrin & Fred Neidhardt

 

Recensie Robbedoes Oneshot 17 Robbedoes bij de Sovjets
door Fabrice Tarrin & Fred Neidhardt

 

Robbedoes bij de Sovjets...
Ken ik toch? Wacht 'ns effe... Dat was niet Robbedoes, maar Kúifje!
Inderdaad, Kuifje bezocht als eerste stripheld de Sovjet-Unie
zoals in dit album ook netjes aangehaald wordt. Kwabbernoot toont meneer Dupuis een aflevering van Le petit vingtieme met daarin de reportage van de razende reporter: 'De laatste reportage dateert van voor de oorlog'. Het werkt; Meneer Dupuis laat zich overhalen een nieuwe reis naar Rusland te financieren.
Waarom willen Robbedoes en Kwabbernoot zo graag naar Rusland?
Omdat ze vermoeden dat de graaf van Rommelgem ontvoerd is door de Russen!

Het verhaal is prachtig getekend door Fabrice Tarrin (Violine), die eenmaal eerder een Robbedoes oneshot tekende (Het graf van de Rommelgems) op scenario van Yann. Zijn tekenwerk is erg fraai.
Het verhaal speelt zich middenin de koude oorlog af, in de jaren zestig en dat is tijd van de klassieke Robbedoes-strip van Franquin. Tarrin tekent iets schetsmatiger dan Franquin (wie kan daar aan tippen?), maar zijn tekeningen ademen helemaal de juiste sfeer.
Komt misschien ook doordat Robbedoes en Kwabbernoot aan het begin van het verhaal de burelen van Dupuis bezoeken, daar waar het weekblad gemaakt wordt en waar de grootste flateraar van de stripgeschiedenis rondhangt. Het geeft Tarrin de kans om flink te citeren uit Guust en hij heeft zichtbaar lol in het tekenen van de overbekende gangen en kantoren.
Het helpt ook dat de inkleuring heel oldschool gehouden is, een lekker 'platte' inkleuring waarin geen computertrucjes of schaduweffectjes te bekennen zijn.

Het verhaal van Fred Neidhardt zit vol boordevol leuke vondsten, maar hangt ook aan elkaar van clichés. Je moet je er niet al teveel bij voorstellen, maar het leest lekker weg en geeft je het gevoel alsof je zèlf teruggekatapulteert bent in de jaren zestig.
En daar dan een Robbedoes ontdekt hebt die je nog nooit gelezen hebt.(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!