Recensie De wolf HC door Jean-Marc Rochette

Recensie De wolf HC door Jean-Marc Rochette

 

Recensie De wolf HC
door Jean-Marc Rochette

 

Jean-Marc Rochette is een Frans striptekenaar die al heel lang meedraait in de stripwereld, maar waar we in Nederland maar zelden iets van te zien krijgen. Toch heeft hij volgens de Franse webside BDGest zo'n vijfentwintig stripprojecten onder handen gehad.
Waar kennen wij 'm van? Van De IJstrein, dat onlangs nog – dankzij een Netflix-verfilming – in een bundeling verscheen onder de naam Snowpiercer. Stripliefhebbers die al heel lang meedraaien kunnen zich verder misschien Blanc requiem of Eduard het zwijn nog wel herinneren, maar meer Nederlandstalige albums van deze tekenaar schieten uw recensent zo gauw niet te binnen.

En nu is er De wolf. Een simpele titel, een – in essentie– eenvoudig verhaal.
Met brede penseelstreken vertelt Rochette het verhaal van schaapsherder Gaspard. Hij weidt zijn kudde hoog in de bergen, daar waar de mens overgeleverd is aan de elementen. Gaspard is gewend aan de overweldigende natuur in de bergen. De hoogmoedige gedachte dat de mens zich boven de natuur verheft heeft hij al lang laten varen. Het leven heeft hem niet gespaard en hij voelt zich het best in z'n eentje, teruggetrokken met z'n hond Max. Zomers met schapen, 's winters zonder met z'n tweetjes. Maar dan duikt er een wolf op.
Het dier valt de kudde aan en hoewel je niet zomaar wolven mag afschieten kiest Gaspard voor zijn kudde en doodt het dier. OK, je kunt van de overheid een vergoeding krijgen voor elk gedood schaap, maar Gaspard heeft het vertrouwen in de overheid allang geleden verloren.
Hij peutert de kogel eruit (bewijsmateriaal) en hoopt er het beste van.
Maar de wolf heeft een pup.
Als Gaspard die in 't vizier krijgt besluit hij in een opwelling het jonge dier te sparen...
Stom!

Gaspard's 'stommiteit' is voor de striplezer een geluk want zijn strijd met het wolvenjong neemt Witte walvis-achtige vormen aan levert een prachtig verhaal op. Sfeervol getekend (let eens op hoe Rochette de beweging van de dieren op papier zet!) en heel kalm maar boeiend verteld.
Rochette's beste (vertaalde) album totnogtoe!(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!