Recensie USS Constitution HC 1. Aan land heersen vaak strengere wetten dan op zee door Franck Bonnet

Recensie USS Constitution HC 1. Aan land heersen vaak strengere wetten dan op zee door Franck Bonnet

 

Recensie USS Constitution HC 1.
Aan land heersen vaak strengere wetten dan op zee
door Franck Bonnet

 

Franck Bonnet's voornaamste wapenfeit in de stripindustrie zijn z'n tekeningen voor De piraten van Barataria. Dat hij scheepjes kon tekenen wisten we dus al. Met USS Constitution slaat hij de vleugels uit als scenarist en vliegt hij geheel solo.
Het eerste deel van zijn nieuwe reeks heet Aan land heersen vaak strengere wetten dan op zee. Ik waag dat te betwijfelen, er werd aan boord naar verhouding zwaar gestraft juist omdat in zo'n kleine gemeenschap iedereen dubbel zoveel op elkaar aangewezen is. Als er maar twee zijn die het niet met elkaar kunnen vinden kan dat de gehele bemanning in gevaar brengen...
Dat is ook het uitgangspunt van Bonnet's verhaal: Pierre-Mary Corbières is een jonge aspirant (een officier in opleiding) van zestien en vanaf het moment dat hij inscheept heeft zijn collega Powlett het op hem voorzien. Omdat hij niet meedoet met Powell's 'stomme spelletjes'.
Beter kan Pierre-Mary het vinden met Nicholas, maar ook dat ergert Powlett, want Nicholas is maar een matroos.

USS Constitution is met recht een historische strip.
Het schip is één van de eerste oorlogsschepen van de Amerikaanse vloot. De Amerikaanse handelsschepen hadden tot aan de onafhankelijkheid gesteund op de militaire bescherming van de Royal Navy, maar nu de staat op eigen benen was komen te staan was dat natuurlijk over.
Zes U(nited) S(tate) S(hips) werden er gebouwd. In 1803 vaart de USS Constitution uit naar de Middellandse zee, waar veel piraterij beoefend werd en daar begint dit verhaal.
Bonnet is 'vast lid van de Academie van maritieme kunsten en wetenschappen' wordt trots op de titelpagina vermeld. Hij doet die vermelding eer aan. Wie geïnteresseerd is in de scheepsvaart van de negentiende eeuw komt met dit album flink aan z'n trekken. Hij besteedt ruim aandacht aan de aanvalstactiek van de piratenschepen en hoe de Amerikaanse gezagshebbers daarop reageren.
Achterin is een heus glossarium opgenomen met scheepstermen en Bonnet maakt in het verhaal ruimte voor uitleg over het reilen en zeilen op zo'n USS-schip.
Dat staat het verhaal dat hij vertelt niet in de weg, maar maakt het wel iets stroever dan een doorsnee avonturenstrip. Geen probleem, want wat hij vertelt is boeiend genoeg en zijn tekenwerk is ook prima, al ligt zijn talent iets meer bij de schepen dan bij de bemanning.

Een populaire stripreeks over de zeevaartgeschiedenis is Grote zeeslagen van Delitte, maar ik vond USS Constitution een stuk interessanter dan de delen die ik totnogtoe las van Grote zeeslagen.(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!