Recensie Capablanca HC 1. Kop of munt 2. Het geheim van Hidalgo 3. De rivalen van Llacera door Joan Mundet

 Recensie Capablanca HC 1. Kop of munt 2. Het geheim van Hidalgo 3. De rivalen van Llacera door Joan Mundet

 

Recensie Capablanca HC
1. Kop of munt
2. Het geheim van Hidalgo
3. De rivalen van Llacera
door Joan Mundet

 

De Hidalgo, we zagen hem slechts héél af en toe eerder in de stripwinkel.
Wat is een Hidalgo eigenlijk precies? We zochten het voor u op: Een adellijke Spanjaard. Don Quichot was er eentje. Spaanse adel bleef bestaan tot vandaag de dag, maar de Hidalgo verdween naarmate de 19e eeuw vorderde.

De eerste cyclus (drie delen) van Capablanca gaat over de Hidalgo Don Rodrigo de Ucero y Acosta. Hij vestigt zich in een vervallen kasteel Pera in Mutanda.
Don Rodrigo is een nouveau riche, want het kasteel is geen erfgoed, zijn gesneuvelde zoon kreeg het van Markies Peñafiel als beloning voor zijn diensten aan de Spaanse infanterie.
Waar Don Rodrigo het geld vandaan haalt om het kasteel op te knappen en er zijn dagen te slijten met voornamelijk gokken, zuipen en de plaatselijke schonen lastigvallen? Het is bloedgeld.
Als het de gevreesde bandiet Caracreu te heet onder de voeten wordt loopt hij Don Rodrigo per ongeluk tegen het lijf en vermoordt hem. Vervolgens geeft hij zich uit voor Don Rodrigo.
Hij beschikt naar verluidt over twee kisten vol goud die hij aan zijn plundertochten overgehouden heeft.
Een vroege vorm van witwassen?

'Don Rodrigo' neemt de bastaard Juan Muntada onder zijn hoede en werft hem aan als dienstknecht.
De jongen heeft ook een behoorlijke voorgeschiedenis, maar die ga ik hier niet verklappen.
Het gaat hem in dienst van de Don iets beter af dan bij zijn stiefbroertjes, maar heel veel scheelt het niet.
OK... Don Rodigo... check. Juan Muntanda... check. Maar in de eerste drie delen geen Capablanca te zien...
Capablanca was net als Caracreu een beruchte bandiet. Wat doet zijn naam op een reeks waar hij part noch deel aan lijkt te hebben?
Geduld. Het lijkt erop dat Juan zal uitgroeien tot Capablanca, maar dat is voor de tweede cyclus die uitgeverij BD Must in deel vier tot en met zes gepland heeft.

Vlot getekend, een beetje in de stijl die we van Spaanse striptekenaars (voor zover die hier ten lande uitgegeven worden) gewend zijn. Joan Mundet is een nieuwkomer in de Nederlandse stripwinkel, maar gaat met zijn debuut – zowel qua tekenwerk als wat het verhaal betreft – prima van start.(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!