Recensie Een Engelsman in mijn boom HC door Mahi Grand & Olivia Burton

 Recensie Een Engelsman in mijn boom HC door Mahi Grand & Olivia Burton

 

Recensie Een Engelsman in mijn boom HC
door Mahi Grand & Olivia Burton

 

De evolutietheorie van Charles Darwin sloeg in als een bom:
Adam's plaats in onze stamboom was ineens ingenomen door een ááp!
Tot op de dag van vandaag hebben mensen het er moeilijk mee.
Het is dan ook niet waar. We stammen niet áf van de apen: We hebben een gemeenschappelijke voorouder. Maar goed, nou ben ik misschien aan 't muggeziften.

Ook voor Olivia Burton is het een schok om ineens een onverwachte figuur in haar stamboom aan te treffen. Op de begrafenis van haar vader hoort ze van een oom dat Richard Burton (nee, niet de acteur maar de ontdekkingsreiziger!) familie van haar is. Ze raakt geïntrigeerd en gaat op onderzoek uit.
Dat loopt eigenlijk meteen vast als blijkt dat Burton en Isabel geen kinderen kregen, maar Olivia heeft zich vastgebeten en houdt vol.
Ze vertelt in Een Engelsman in mijn boom over haar zoektocht naar haar relatie met de beroemde ontdekkingsreiziger, reist hem achterna en vertelt ondertussen over de belangrijkste punten uit zijn levensverhaal.
Dat is overigens zeer de moeite waard, ik kan iedereen aanraden de biografie A rage to live van Mary S. Lovell aanbevelen. Die telt een kleine duizend pagina's, dat heeft Olivie Burton nooit allemaal in haar graphic novel kunnen proppen. Maar je krijgt dankzij dit stripboek toch een goed idee van wie die Burton was, al concentreert ze zich voornamelijk op het vroegste deel van zijn carrière als ontdekkingsreiziger.

Olivie schrijft goed en vergeet niet het luchtig te houden waar nodig.
Een goede vondst is het opvoeren van Burton zélf (in Engelse kaki-outfit) die haar van commentaar en van aanwijzingen voorziet. De grappige tekeningen van Mahi Grand brengen haar verhaal passend in beeld.
Een tikje naïef, maar de moeite waard!(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!