Recensie De tweekoppige adelaar Eagle 1. Een bewolkte horizon 2. Dubbel spel 3. Naar de bron van het kwaad Adler 1. Een leugentje om bestwil 2. De keuze van het kwaad 3. Ik ben wie ik ben door Julien Camp, Wallace, Damien Andrieu & Patrice Buendia

Recensie De tweekoppige adelaar Eagle 1. Een bewolkte horizon 2. Dubbel spel 3. Naar de bron van het kwaad Adler 1. Een leugentje om bestwil 2. De keuze van het kwaad 3. Ik ben wie ik ben door Julien Camp, Wallace, Damien Andrieu & Patrice Buendia 

 

Recensie De tweekoppige adelaar
Eagle 1. Een bewolkte horizon
2. Dubbel spel
3. Naar de bron van het kwaad
Adler 1. Een leugentje om bestwil
2. De keuze van het kwaad
3. Ik ben wie ik ben
door Julien Camp, Wallace, Damien Andrieu & Patrice Buendia

 

De geschiedenis wordt geschreven door de overwinnaars, de verliezers hadden dus blijkbaar het gelijk niet aan hun zijde.
Maar zo zwart-wit als wij oorlogen graag zien zijn ze niet.
Niet alle Duitsers waren fout en niet alle Amerikanen waren helden.
In De tweekoppige adelaar wordt het van beide zijden bekijken van een conflict wel heel letterlijk doorgevoerd als de Amerikaan James O'Brady en de Duitser Hans Raeder midden in de oorlog ineens van kant verwisselen. Na een vliegtuigongeluk
waar beiden bij betrokken zijn zit het lichaam van Raeder opgescheept met de geest van O'Brady en de ziel van Hans zit opgesloten in het stoffelijk omhulsel van James. Hoe dat kan? Oorzaak is een door een Maori versierde granaathuls uit de Eerste wereldoorlog, maar die oorzaak doet er eigenlijk niet zo heel veel toe in dit verhaal.
Het gaat om die gezichtspunten.

Leuk concept, maar wat lastig lezen. Beide 'adelaars' krijgen een serie van drie delen toebedeeld, maar in welke volgorde léés je die? De Eagle verandert immers na het eerste deel in de Adler en vice versa.
Lees je eerst de Adler-delen, dan herken je de personen die in Eagle geïntroduceert zijn niet.
Want er zijn kruisbestuivingen aangebracht door de scenaristen. Zo werkt de vader van James O'Brady samen met de Duitsers en loopt James in latere delen (als Hans Raeder) zijn eigen vader tegen het lijf in de Heimat. Weird....
Ik zou kiezen voor Eagle 1 – Adler 1 – Eagle 2 – Adler 2
Eagle 3 – Adler 3, maar het blijft lastig, want op de kruispunten geldt natuurlijk een spoileralert van jewelste dat niet te vermijden is.
De schrijvers hebben er heel veel ingestopt.
Met name bij Eagle's voorgeschiedenis dacht ik: 'doet dit echt allemaal terzake?' Dat doet het inderdaad, maar de vraag is wel of het verhaal daardoor niet een beetje topzwaar wordt. Toch zit er voldoende stof tot nadenken in deze strip, waarin het bovennatuurlijke element een bijrol speelt.
Wie dol is op oorlogsverhalen zit sowieso goed, want de strip doet allerlei fronten aan: de Eerste wereldoorlog, de geallieerde bombardementen, de woestijnoorlog en eindigt in de naoorlogse Pacific.
Daarnaast vertellen de schrijvers hoe Eagle en Adler geworden zijn wat ze zijn en hoe hun tijdelijke verblijf in het leven van de ander henzelf én de personen om hen heen veranderd heeft.
Leuk experiment, grotendeels geslaagd.



(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!