Recensie De wijsheid van de mythes 3 Iason en het gulden vlies deel 1 Eerste wapenfeiten door Alexandre Jubran, Clotilde Bruneau, Didier Poli & Luc Ferry

Recensie De wijsheid van de mythes 3 Iason en het gulden vlies deel 1 Eerste wapenfeiten door Alexandre Jubran, Clotilde Bruneau, Didier Poli & Luc Ferry

 

Recensie De wijsheid van de mythes 3 Iason en het gulden vlies
deel 1 Eerste wapenfeiten
door Alexandre Jubran, Clotilde Bruneau, Didier Poli & Luc Ferry

 

Het is één van de bekendste Griekse mythes: Die van Jason en het gulden vlies. Dick Matena en Lo Hartog van Banda namen het als uitgangspunt voor hun geweldige strip De Argonautjes (Integrale! Integrale! Integrale!).
Net als bij veel Griekse sagen is het verhaal vrij complex en is kennis van ándere Griekse mythes geen overbodige luxe. Zo vroeg ik mij vaak af wat dat Gulden vlies nou precies was. Een bokkevel... wat was daar nou zo bijzonder aan? 
En waarom moest Jason dat nou persé gaan wegroven?


Een eensluidend antwoord is er op die vraag niet. Het hangt van je perspectief af.
Pelias gaat het erom van die lastige Iason af te komen, Iason doet het in eerste instantie om zijn hachje te redden en – uiteindelijk – wraak te kunnen nemen op zijn wrede oom. De goden hebben er weer andere bedoelingen mee.  En uiteindelijk dansen álle spelers in Griekse mythes en sagen naar de pijpen van de goden.
Dat alles wordt helder en begrijpelijk uitgelegd in het derde deel van De wijsheid van de mythes Iason en het gulden vlies Eerste wapenfeiten.
De strip zelf weet het antwoord op deze vragen al goed in het verhaal op te nemen, wie nog iets meer wil weten kan te raad gaan bij het toegankelijk geschreven dossier achterin.
Iason en het gulden vlies is op alle fronten echt een genot om te lezen.
En dan moeten Iason's eigenlijke avonturen met de Argonauten nog begínnen!(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!