Recensie Kraken integraal HC door Jordi Bernet & Antonio Segura

Recensie Kraken integraal HC door Jordi Bernet & Antonio Segura

 

Recensie Kraken integraal HC
door Jordi Bernet & Antonio Segura

 

Uitgeverij Hum scoorde goed met hun integrale uitgave van Torpedo, de gangsterstrip van Jordi Bernet en Sanchez Abuli.
Ze komen nu met een integrale van Bernet's Kraken.
Bernet tekende negentien korte verhalen op scenario van Antonio Segura (Hombre) die allemaal opgenomen zijn in deze bundel. Stripliefhebbers die denken 'hé, dat komt me bekend voor': uitgeverij Sherpa gaf jaren geleden al eens twee albums van Kraken uit met daarin de eerste negen verhalen. Deel drie en vier werden nooit vertaald, maar zijn nu dus te vinden in Hum's integrale harde kaft.

De Kraken is een monster dat zich in de riolen onder de stad Metropol ophoudt. Reden dus om daar weg te blijven, maar dat is geen optie voor luitenant Joe Dante. Hij heeft de leiding over de rioolpolitie.
Ik was bekend met rijkspolitie, federale politie, gemeentelijke politie, spoorwegpolitie en militaire politie, maar rióólpolitie? Toch is dat in Metropol geen overbodige luxe. De misdaad tiert welig in de stad en de criminelen gebruiken het enorme riolenstelsel onder de stad om ongezien hun misdaden te begaan óf daarmee ongestraft weg te komen. Kraken is dus niet zozeer een monster-strip alswel een misdaadstrip. En een harde! Het eerste schokmoment komt als een Dante een fraai gevormde sergeante helpt bij een onderzoek naar clandistiene aborteurs. Wow... dit is geen kattepis. Misschien is Kraken toch een mónsterstrip, maar zijn die monsters van het menselijke ras...

Veel diepgang heeft Dante niet als held. Hij is – hoewel hij de hoofdrol speelt – eigenlijk meer een figurant in de strip. De echte hoofdrol wordt vertolkt door het angstaanjagende riooldecor vol catacomben, buizenstelsels en gewelven waar Bernet naar hartelust grote slagschaduwen op kan projecteren.
Bijzondere strip, waarin Segura niet doet aan moraal. De verhalen eindigen abrupt.
De Kraken is nou eenmaal de kraken... en de mens is niet veel beter.(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!