Recensie Meneer Jules HC door Arno Monin & Aurelien Ducoudray

Recensie Meneer Jules HC door Arno Monin & Aurelien Ducoudray

 

Recensie Meneer Jules HC
door Arno Monin & Aurelien Ducoudray

 

Uitgeverij Saga komt met een nieuw album van twee Saga-oudgedienden: Tekenaar Arno Monin en schrijver Aurélien Ducoudray.
Monin kennen we van De adoptie, Het vervloekte kind en De wilde vlucht, allen bij Saga verschenen.
Zijn tekenwerk heeft een lekkere losheid, maar is niet zo vrij dat het de meer traditioneel ingestelde lezers tegen de borst stuit. Ook zijn inkleuring is vermeldenswaardig en heel sfeervol.
Over de scenario's van Ducoudray ben ik minder enthousiast. Hij schreef onder andere de Saga-albums Moeder Rusland, De honden van Pripyat en Te mooi om waar te zijn.
Hoewel ze allemaal een interessant uitgangspunt hadden en goed van start gingen vielen zijn strips me verderop in de verhalen altijd tegen.
Kan ook aan mij liggen, misschien 'versta' ik Ducoudray niet goed. In elke geval geldt – helaas – het hierboven beschreven ook een beetje voor Meneer Jules.

Meneer Jules is een oude, verdrietige 'Julot'. Dat betekent 'kleine Jules', maar ook... pooier.
Hij runt een huis met twee temeiers op leeftijd. De mollige, zorgzame en moederlijke Solange en de iets jongere – maar ook minder warme – Brigitte. Het peeshuis van Jules houdt zich maar met moeite staande nu er overal in de stad exotischer en knappere meisjes voor handen zijn. Gelukkig laten de huisbaas en de kruidenier zich in natura betalen en is niet iedereen op zoek naar een exotische schoonheid.
Jules zelf is altijd sjagrijnig en teruggetrokken. Sinds zijn Marie overleed, eigenlijk.
En dan duikt één van die exotische schonen op in de moestuin van Jules' huisbaas...
Dood?

De hele strip is prima geschreven en de karakters zijn goed uitgewerkt. Het verdriet van Jules is voelbaar en zelfs de warmte van Solange weten de auteurs op de lezer over te brengen.
Alleen... bij de ontknoping maakt Ducoudray een rare draai en het slot van het album is wat onbevredigend.
Maar... al met al wel het béste Ducoudray-album dat ik gelezen heb en het tekenwerk van Monin stelt werderom niet teleur!


(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!