Recensie Bevrijd Waargebeurde beeldverhalen over het begin, het verloop, maar vooral het einde van de Tweede Wereldoorlog door Marco Jeurissen, Jean Gouders, Gady Mirtenbaum, Berend J. Vonk & Toon Hezemans

Recensie Bevrijd Waargebeurde beeldverhalen over het begin, het verloop, maar vooral het einde van de Tweede Wereldoorlog door Marco Jeurissen, Jean Gouders, Gady Mirtenbaum, Berend J. Vonk & Toon Hezemans

 

Recensie Bevrijd
Waargebeurde beeldverhalen over het begin, het verloop, maar vooral het einde van de Tweede Wereldoorlog
door Marco Jeurissen, Jean Gouders, Gady Mirtenbaum, Berend J. Vonk & Toon Hezemans

 

Bestaan er nog amateurs? Ik vrees dat ze uitsterven!
Iedereen presenteert zich vandaag de dag immers als professional en het woord amateur heeft een bijzonder negatieve bijklank gekregen. Onterecht, vind ik. Betekent het niet gewoon: 'iemand die een vak, kunst of sport beoefent uit liefhebberij'? Dat houdt slechts in dat er niet persé geld verdiend hoeft te worden en zegt niets over de kwaliteit van het geleverde werk.

Bevrijd is het werk van vijf Limburgse amateurtekenaars* (hoewel Berend J. Vonk al wel eerder albums publiceerde). Het probleem met het werk van amateurtekenaars is tijd. Strips tekenen vergt veel tijd en aangezien de boterham elders verdiend moet worden leveren amateurtekenaars meestal slechts korte verhaaltjes af. Wie zich de inmiddels zo goed als uitgestorven amateurstripblaadjes uit de jaren '80 en '90 nog kan herinneren weet waar ik het over heb. Goed bedoeld en niet eens altijd onder de maat, maar hoe kan een stripmaker laten zien wat hij of zij werkelijk kan in drie lullige paginaatjes?
Daarom is het zo fijn dat Toon Hezemans, Marco Jeurissen, Jean Gouders, Gady Mirtenbaum en Berend J. Vonk in dit boek gewoon elk een flink aantal pagina's opeisen.
Samen vertellen ze de geschiedenis van Limburg aan de hand van enkele historische gebeurtenissen.
Het begint meteen goed met Selfkant van Hezemans, die het bizarre verhaal vertelt van een stuk van Duitsland dat na de oorlog aan Nederland toegevoegd werd. Toen het na verloop van tijd toch weer in de Duitse moederschoot weerkeerde lag er een Nederlandse weg als een soort brug over dit stuk Duitsland heen. Marco Jeurissen vertelt over de lotgevallen van een Joods meisje in Verraden! en Jean Gouders vertelt in De lange weg naar Margraten over een Afro-Amerikaanse G.I. die in Europa ineens de segreatie van zich voelt afvallen – en en passant over de geschiedenis van de militaire begraafplaats Margaten.
Mirtenbaum vertelt over hoe Kerkrade de Duitse bezetting beleefde en Berend J. Vonk heeft het in zijn verhaal Alsnog bevrijd over zijn moeder die haar traumatische ervaringen in een Jappenkamp verwerke in haar kunst.

De auteurs hebben zich goed gedocumenteerd en hun verhalen zijn interessant en goed verteld.
Het tekenwerk is gevarieerd en het is te zien dat ze niet allemaal een rijtje stripalbums op hun naam hebben staan, maar ik vond Bevrijd temidden van al die professionele strips van vandaag de dag een verademing.
Een bevriend muzikant sprak eens de gevleugelde woorden: 'Niets mis met amateurisme, mits professioneel uitgevoerd.' En de auteurs van Bevrijd hebben het professioneel aangepakt.
Leve het amateurisme!

 

(Hans Hartgers)

PS
*De tekenaars van dit collectief maakten na het lezen van deze recensie bezwaar tegen mijn woordkeuze omdat ik hen daarmee af zou schilderen als een stelletje amateurs.
Dat was natuurlijk niet mijn bedoeling. Je kunt mijns inziens amateur zijn en toch heel goed werk leveren.
Met het woord probeerde ik uit te drukken dat hun werk niet zo gelikt is als dat van strips die de grote uitgeverijen doorgaans uitbrengen. Ik heb juist bewondering voor hun lef en voor hun keuze om zelfstandig een geheel eigen product in de markt te zetten.
Zelf ben ik - op allerlei gebied - een hartstochtelijk amateur en ik zie in het gebruik van dat woord
geen kwaad...


Interesse? Koop het album hier!