Recensie De Deentjes door Clarke

Recensie De Deentjes door Clarke

 

Recensie De Deentjes
door Clarke

 

Clarke heeft blijkbaar schik in het maken van realistische strips (hij begon als maker van karikaturale strips als Melisande) want hij komt opnieuw met een realistisch getekend album.
Net als bij zijn vorige (Dilemma) is De Deentjes een verhaal dat wat dieper graaft dan de meeste strips.

Er worden in Denemarken blonde kindertjes geboren uit niet-blanke ouders. Je denkt dan al snel dat mevrouw Islam vreemd is gegaan, maar dat blijkt niet het geval (al gelooft natuurlijk bijna niemand dat).
Wat er dan wél aan de hand is? Tja, dat is ingewikkeld... Clarke introduceert 'het blonde virus'.
Het blonde-kindertjes-verschijnsel manifesteert zich al snel over heel de wereld. De kinderen worden De Deentjes genoemd naar het land waar het virus zich het eerst openbaarde.
Om de oorzaak van het virus vast te kunnen stellen gaat men naarstig op zoek naar de eerste geval. Iedereen denkt dat ze de Jordaanse immigrante Sorroya Safieddinie moeten hebben.
Alleen Martin Holveig weet beter. Hij ontdekt per toeval de oorzaak van het virus, maar kan er weinig mee omdat hij al weer ontslagen is tegen de tijd dat het virus echt begint op te spelen.

Leuk gegeven, goed verteld verhaal en fraai, helder tekenwerk.
Het enige negatieve dat ik over De Deentjes zou kunnen zeggen is dat Clarke het allemaal nét iets te ingewikkeld heeft gemaakt. Martin krijgt een relatie met Kirsten Erikson, die tevens een Deentje heeft en die bovendien samenwoomt met eerdergenoemde Sorroya. Dan zitten er een stel journalisten op de zaak, is er een groot concern bij betrokken, komt er een corrupte viroloog voorbij, etc.
Een iets eenvoudiger opzet was wenselijk geweest, maar de boodschap van Clarke komt wel over.
De beste manier om de rassendiscriminatie te doen verdwijnen is de uiterlijke raskenmerken los te koppelen van het ras...
Dat is de macht van de strip: daarin kun je dat gewoon even fixen...

(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!