Recensie De splitsing HC 1 Frontlinies door Joan Urgell & Sylvain Runberg

Recensie De splitsing HC 1 Frontlinies door Joan Urgell & Sylvain Runberg

 

Recensie De splitsing HC 1 Frontlinies
door Joan Urgell & Sylvain Runberg

 

In een niet nader gespecificeerd – en dus wellicht fictief – Oostblokland woedt een burgeroorlog.
Op een dag trekken de troepen van kolonel Melok de stad Pernissi binnen om zich er te vestigen en de strijd aan te gaan met de rebellen.
Door de aanwezigheid van de militairen verandert de stad – waar het leven zich tot dan toe nog redelijk normaal voltrok – in een frontlinie en worden de gevolgen van de burgeroorlog voor alle inwoners voelbaar.
De schok is groot als een jongen van dertien tijdens een partijtje voetbal op een mijn stapt en het leven laat. De door dit tragische ongeval toch al gespannen sfeer in de stad slaat helemaal om in grimmigheid als de rebellen een aanslag op de militairen plegen.
Vanaf dat moment wordt bijna íedereen er van verdacht een rebel te zijn...

De splitsing is het eerste deel van een drieluik. Het land waarin het zich afspeelt mag dan niet bij name genoemd worden, de lezer zal daar zelf wel een land voor in weten te vullen.
De stripwinkels worden overspoeld met strips over de Eerste en Tweede Wereldoorlog, maar over Balkanconflicten bogen zich nog niet zoveel stripmakers. Daarom is De splitsing een welkome aanvulling op het huidige aanbod van oorlogsstrips.


Het tekenwerk van Joan Urgell (Dead life) lijkt grafisch sterk op dat van striptekenaar Francois Boucq. Dat is helemaal geen probleem, Hermann, Giraud en Franquin begonnen ook met het kopieren van Jijé's tekenwerk en ontwikkelden van daaruit hun eigen handschrift. Gezien het uitstekende tekenwerk dat Urgell aflevert zal het ook hem wel gaan lukken naar een meer eigen stijl te evolueren.
Het verhaal van Sylvain Runberg (Millennium, Orbital, Hammerfall) is hard, maar prima en belooft wat voor de twee nog te verschijnen vervolgdelen.
Een strip als deze verwacht je niet direct bij uitgeverij L.
En dat bedoel ik
positief...



(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!