Recensie Serum HC door Nicolas Gaignard & Cyril Pedrosa

Recensie Serum HC door Nicolas Gaignard & Cyril Pedrosa

 

Recensie Serum HC
door Nicolas Gaignard & Cyril Pedrosa

 

Lag er onlangs al een afgeleide van George Orwell's Animal farm in de stripwinkel (De beestenburcht), nu is het de beurt aan 1984 met het daarop losjes geinspireerde boek Serum van Cyril Pedrosa.
Pedrosa heeft zich in betrekkelijk korte tijd opgewerkt tot een stripauteur naar wiens werk uw recensent reikhalzend uitkijkt.
Aanvankelijk vond ik zijn strips (Autobio) wel aardig, maar vanaf Portugal was ik óm (al viel Gouden eeuw me ietwat tegen).
Met Serum verschijnt er voor het eerst
in Nederland een album van zijn hand dat hij niet zélf getekend heeft. Tekenaar van dienst is de hier onbekende Nicolas Gaignard. Diens tekeningen zijn niet zo sprankelend als Pedrosa's eigen werk, maar passen heel goed bij de sombere sfeer van Serum.

Pedrosa vertelt een verhaal in een 1984-achtige setting. De macht van de overheid drukt zwaar op de burgerbevolking - die met avondklokken, verboden zones en regelmatige controles onder de duim gehouden wordt. Het meest gevreesd wordt echter het Waarheid-Veiligheid programma.
Daarvoor hebben ze een serum ontwikkeld dat het mensen onmogelijk maakt nog langer te liegen!
Kader krijgt het serum toegediend en het heeft zijn leven kapot gemaakt. Wie geen kleine leugentjes of halve waarheden meer kan vertellen maakt zich sociaal ongeliefd. Kader wordt gehaat door collega's, maar ook zijn vrouw is bij hem weg en hij mag slechts zo af en toe zijn dochter zien.
Al zijn vrije tijd brengt hij eenzaam in zijn kale flatje door.
Soms huurt hij een holoprostitué in... om mee te práten!
Maar dat alles verandert als ineens overal in de stad de letters ARV op de muren verschijnen en onmiddellijk de paniek bij de machthebbers toeslaat...

Serum is een interessant gedachte-experiment.
Wat als de mens inderdaad niet meer liegen kan?
Wat als politici met een waarheidsserum ingespoten zouden worden?
En... wát verandert er eigenlijk precies als er een ándere partij aan de macht komt?
Boeiend verhaal, maar vrolijk word je d'r niet van!(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!