Recensie Eldorado HC door Damien Cuvillier & Helene Ferrarini 

 

Recensie Eldorado HC
door Damien Cuvillier & Helene Ferrarini

 

Eldorado is een in- en in triest verhaal en wie hoopt op een happy end komt bedrogen uit. Het verhaal gaat over twee mensen uit twee totaal verschillende werelden.
Barbara Hogen is een ingenieursvrouw; Marcello een eenvoudige arbeider. De enig connectie tussen de twee is dat ze beiden ergens zijn waar ze ab-so-luut niet willen wezen... In Eldorado. En degenen zich juist wél in Eldorado thuisvoelen - de inheemse indianen - worden er weggejaagd!
Ook al zo triest, temeer daar ze hun lot lijdzaam ondergaan...


Barbara is er omdat haar man er het uitgraven van een groot kanaal overziet, Marcello is er feitelijk terechtgekomen omdat hij op de verkeerde verliefd werd...
De familie van Louisa heeft een andere huwelijkskandidaat in gedachten voor Louisa en monstert Marcello buiten diens weten aan voor een kanaalklus aan de andere kant van de wereld.
Er zit voor Marcello maar één ding op: Zo snel mogelijk geld verdienen, zijn schuld aan de maatschappij terugbetalen (de reis moeten de arbeiders zelf terugbetalen) en dan terug naar huis. Post ontvangen kan Marcello er niet, maar hij blijft dagelijks brieven schrijven aan Louisa.
Het is het enige dat hem op de been houdt...
Marcello en Barbara worden door het lot met elkaar verbonden als Barbara per ongeluk een brief van Marcello in handen krijgt...


Met een verhaal als dit ligt sentiment op de loer, maar Damien Cuvillier en Hélène Ferrarini weten die valkuil vakkundig te vermijden en het lot van de personages aannemelijk te maken.
Het teken- en schilderwerk van Cuvillier is prachtig. Nederlandse striplezers zouden hem kunnen kennen van De rode schoenen en de latere delen van De oorlog van de Lulu's. Hij weet zowel de mistroostige sfeer van de fabrieksstad waar Marcello aanvankelijk werkt als de drukkende hitte van het tropische regenwoud prachtig op papier te zetten.
Creatief gebruik van de bladspiegel en enkele tekstloze stukken waarin de auteurs de gelaatsuitdrukkingen van de personages het verhaal laat vertellen maken dit album een lust voor het oog.
Vrolijk wordt je d'r niet van, maar mooi is het allemaal wél!(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!