Recensie Moeder met kind HC door Christian Lax

 Recensie Moeder met kind HC door Christian Lax

 

Recensie Moeder met kind HC
door Christian Lax

 

Moeder en kind is een bijzonder stripverhaal. Het hoofdpersonage is geen mens van vlees en bloed,maar een houten beeldje van een moeder met kind. Een Afrikaans werk van de meester van Tintam, een anoniem gebleven kunstenaar uit de veertiende eeuw, afkomstig van het Dogonplateau in Afrika.


In de jaren zestig stroopten Europeanen Afrikaanse dorpen af om dergelijke kunstschatten te roven en onder te brengen in Westerse musea.
De jonge Hogon kon niet aanzien dat het beeld
dat sedert generaties aan zijn familie had toebehoord uit het dorp zou verdwijnen. Hij drukte het achterover en verstopte het in een oude Baobab.
Aan het eind van zijn leven ziet hij het terug: Een jonge honingjager heeft het per toeval ontdekt toen Jihadisten de boom waarin hij naar honing zocht lieten ontploffen.
In 1960 – aan het eind van het koloniale tijdperk – werd de Afrikanen wijsgemaakt dat zij niet in staat zouden zijn hun beelden te beschermen en dat ze in handen van de Westerlingen veiliger zouden zijn.
Nu – 55 jaar later – lijkt dat waar geworden te zijn. De Islamieten vernielen alles wat maar naar beeldtenis ruikt en de inmiddels oud geworden Hogon besluit dat ook het beeldje van moeder met kind beter op z'n plaats is in het Louvre.
Hij draagt Alou de honingjager op het er heen te gaan brengen...
Daarmee vertelt Lax niet alleen het verhaal van het beeldje, maar ook een actueel vluchtelingen-verhaal...

 

Sedert enige tijd geeft het beroemde Louvre-museum regelmatig een stripmaker opdracht een album te tekenen waarin het museum, of haar collectie, een rol speelt.
Moeder met kind is één van de boeiendste delen geworden, waarin de niet al te fraaie manier waarop het museum aan sommige van haar schatten is gekomen op een geraffineerde manier naar de actualiteit gebracht wordt.
De tijd lijkt rijp om in gebieden waar extremistische Arabieren de dienst uit maken de 'rooftochten' uit 1960 te herhalen.
Deze keer écht om bescherming te bieden. Nu het nog kan...(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!