Recensie De beestenburcht 1 Miss Bengalore door Felix Delep & Xavier Dorison

Recensie De beestenburcht 1 Miss Bengalore door Felix Delep & Xavier Dorison

 

Recensie De beestenburcht 1 Miss Bengalore
door Felix Delep & Xavier Dorison

 

Xavier Dorison begint zich te ontpoppen als een zeer veelzijdig stripscenarist. Naast avonturen- en genrestrips gaat hij tegenwoordig ook regelmatig de diepte in. Met name in zijn jongste pennevrucht De beestenburcht. Het eerste album Miss Bengalore is haast filosofisch van aard. En politiek, want De beestenburcht is gebaseerd op George Orwell's Animal farm.


De sterkste dieren op de beestenburcht overheersen de minder sterke. Daar is niets aan te doen.
Althans, dat is de algehele consensus. De onderdrukte dieren leggen zich erbij neer en de onderdrukkende dieren hoor je natuurlijk helemáál niet klagen.
Miss Bengalore is een witte poes, en ze heeft het niet makkelijk. Haar kater is overleden en ze verricht nu zijn werk, dat eigenlijk te zwaar is voor haar frêle lijfje. Gelukkig heeft ze Margriet, de gans die op haar kroost past en het onderwijst.
Tenminste, tot Margriet in opstand komt tegen het gezag...
Haar lot onderstreept de stelling dat er voor de onderdrukte dieren niets anders op zit dan de mond te houden en de situatie te nemen zoals ze is.


Maar dan duikt er een rat op in de burcht. Hij verdient de kost met het vertellen van verhalen... én hij weet hoe je zonder geweld tóch kunt winnen van de sterkere dieren.
Of dat écht gaat lukken moeten we nog even afwachten, Dorison heeft daar vier albums voor uitgetrokken.
Wat zeker wél gelukt is: op het frame van Animal farm een nieuw verhaal spannen dat voldoende eigens heeft om – ook wie niet bekend is met Orwell's werk – te boeien.
Het tekenwerk van debutant Félix Delep is ook nog eens zeer de moeite waard.
Ga zo door, Félix. En dat zeggen we ook tegen Xavier Dorison(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!