Recensie Irons 1. Ingenieur-adviseur & 2. Het zand van Sinkis door Tristan Roulot & Luc Brahy

Recensie Irons 1. Ingenieur-adviseur & 2. Het zand van Sinkis door Tristan Roulot & Luc Brahy

 

Recensie Irons 1. Ingenieur-adviseur &
2. Het zand van Sinkis door Tristan Roulot & Luc Brahy

 

Op de HAVO vroeg ik mij van veel zaken af waarom ik ze eigenlijk moest leren. Wat hád ik er aan? Waar kon het mij in mijn toekomstige leven bij van pas komen? Rekenen en schrijven: akkoord, daar kon ik inkomen. Ook van aardrijkskunde en geschiedenis zag ik het nut wel in.
Maar van logaritmes?!?
Wanneer zou ik die in vredesnaam nodig gaan hebben?
Ik vroeg het op een dag aan mijn wiskundeleraar. Bij het bouwen van bruggen, was het antwoord. Ik verzekerde hem dat ik met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid durfde te beweren dat ik me nooit, maar dan ook nooit zou in gaan laten met het bouwen van bruggen. Had ik gelijk in, maar mijn bewering dat ik zo weinig in bruggen geïnteresseerd was dat ik er zelfs nooit iets over zou gaan lézen is dit weekend gesneuveld.
Ik las Irons deel 1 en 2 over Jack Irons, een ingenieur die gespecialiseerd is in de kwaliteitscontrole bij bruggen. Irons doet dagelijks een beroep op logaritmes. Tenminste... dat stel ik me dankzij m'n wiskundereraar zo voor.

Bruggen-ingenieur... niet direct een beroep dat je verwacht voor een stripheld, maar toch is het niet zo gek bedacht van Luc Brahy (Insiders, Imago mundi, Cognac). Irons moet voor zijn beroep de halve wereld over (logaritmes gebruiken ze immers óveral) en als er iets schort aan een brug dan is het achterhalen van de redenen een heus detective-werkje. Jack stuit namelijk even vaak op bewust gesjoemel als op slordigheidjes.
Daarnaast geeft Brahy hem de juiste achtergrond mee. Heel veel komt de lezer nog niet over de man achter het enigszins chagrijnige hoofd te weten, maar wel dat hij zijn hele familie verloor toen een brug (!) waar ze overheen reden instortte. Irons overleefde als enige.
In het eerste deel Ingenieur-adviseur overkomt het hem bijna wéér en strandt hij op Prince Edward Island waar hij zich – bij gebrek aan andere bezigheden – stort op een onderzoek naar het waarom van het instorten. Hoewel er deze keer geen opzet in het spel is, ontdekt Irons wel dat één en ander in de doofpot gestopt is door de plaatselijke politici.
In het tweede deel Het zand van Sinkis onderzoekt hij waarom de brug van Sinkis maar niet voltooid wordt. Daar blijkt heel wat meer aan de hand. Zoveel zelfs dat Irons een derde album nodig zal hebben om het naadje van de kous te weten te komen.

Irons is een prima strip en het tekenwerk van Tristan Roulot (Hedge fund) is niet oogstrelend, maar functioneel. Wie houdt van een actiestrip met een eigenwijze insteek is bij Irons aan het goede adres.(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!