Recensie Disney EU 7 HC Super Mickey door Pieter de Poortere naar Walt Disney

Recensie Disney EU 7 HC Super Mickey door Pieter de Poortere naar Walt Disney

 

Recensie Disney EU 7 HC Super Mickey
door Pieter de Poortere (naar Walt Disney)

 

Het zevende deel van de Disney EU-reeks is getekend en geschreven door een Vlaming. Dat is vrij uniek, want bij de grote Belgische en Franse stripuitgeverijen komen Nederlanders en Vlamingen nauwelijks aan bod. Hoewel... de deur staat tegenwoordig op een kier:
Aimée de Jongh slipte er al door – en mocht samenwerken met de de grote Zidrou – de tweede Blake & Mortimer van Teun Berserik & Peter van Dongen zit er aan te komen en Hanco Kolk tekende een Robbedoes!
Misschien dat bij onze zuiderburen langzaam het besef begint door te dringen dat er op stripgebied veel talent rondloopt in de lage landen...
Wat me wel wat vreemd voorkomt is dat ze daar Pieter de Poortere tussenuit pikken; zijn tekeningen zijn zeer sober en zijn verhalen tekstloos.

De Poortere kennen we van Boerke en zijn Mickey is ongeveer hetzelfde van opzet: geheel tekstloos en vol inventieve grappen. Maar Boerke is een naar en sadistisch mannetje, en daarvoor is in het brave Disney-universum natuurlijk geen plaats. En sexgrappen – waar De Poortere zich bij Boerke vaak van bedient – zijn bij Disney al helemaal uit den boze.
Het gebruikelijke venijn ontbreekt dan ook.
Blijft er dan nog wat over van de Boerke-formule?
Zeker!
Het sullige van het karakter kan De Poortere kwijt in anti-held Goofy, die hier door het eten van door een meteoriet bestraalde pinda's superkrachten krijgt. Op papier ziet dit er allemaal wat saai en voorspelbaar uit, maar De Poortere brouwt er een speels en grappig verhaaltje van waarin hij zowel cliché's gebruikt als effectief mijdt.
Wanneer de olifant bijvoorbeeld net náást de porseleinwinkel landt!

Natuurlijk gaat er iets mis met Goofy's superkrachten en moet slimmerik Mickey er aan te pas komen om de boel weer recht te zetten en Boris Boef terug in het gevang te krijgen.
Veel om het lijf heeft het verhaaltje niet, maar charme des te meer.
Zeker omdat De Poortere zijn boek verdeelt in hoofdstukken die hij afsluit met een heuse puzzelpagina en begint met een voorplaat.
Misschien is het meer vorm dan inhoud en Super Mickey is ook niet een album dat je keer op keer uit de kast zult trekken om te herlezen, maar ik heb aan het lezen plezier beleefd.(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!