Recensie Jelmer 1. Wie dienen wij hiermee? door Roelof Wijtsma & Josse Pietersma

Recensie Jelmer 1. Wie dienen wij hiermee? door Roelof Wijtsma & Josse Pietersma

 

Recensie Jelmer 1. Wie dienen wij hiermee?
door Roelof Wijtsma & Josse Pietersma

 

Striptekenaar Roelof Wijtsma kennen we van historische strips, vaak met een Nederlands tintje. Albums als De ontvoering van prins Willem en Het turfschip van Breda getuigen van dat laatste.
Met zijn series Arin en het volk van de hunebedbouwers & Ivo en de vikingszoon ontwikkelde Wijtsma z'n tekenstijl, die in zijn nieuwste reeks Jelmer volledig overtuigt.
Ook de stemmige inkleuring is van Wijtsma's hand.
De scenario's voor Jelmer worden geschreven door Josse Pietersma, een historicus die zijn publiek buiten de academische kringen zoekt. Zijn kruisvaarders-verhaal Jelmer was oorspronkelijk bedoeld als documentaire, maar toen hij op financiële struikelblokken stuitte besloot hij er een strip van te maken.


Een historicus, dus met de feiten zit het het wel snor. Maar niet elke historiscus weet uit feiten een onderhoudend verhaal te fabriceren. Een stripverhaal schrijven doe je niet zomaar even (al denkt men vaak van wel, daar zijn al meer ervaren proza-schrijvers mee op de koffie gekomen).
Pietersma staat nog helemaal aan het begin van zijn stripschrijverscarrière, maar brengt het er goed vanaf.
Er zijn wel een paar kritische noten te plaatsen bij zijn verhaal maar over het algemeen is het scenario vakkundig in elkaar gezet en vlot leesbaar. Knap werk voor een debuut! 
Wat het naar een hoger plan tilt ligt in de titel besloten: Wie dienen wij hiermee?
Het centrale thema is die vraag. Waarom bevinden de kruisvaarders zich in Egypte, terwijl het te bevrijden Jeruzalem in Palestina ligt? Maar het gaat dieper. Wát hebben ze überhaupt te zoeken in de Oost?
Door die vraag bij de Fries Jelmer in de mond te leggen maakt Pietersma van zijn eersteling een interessante historische strip.
Met Nederlandse hoofdrolspelers!(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!