Recensie Darwin HC De reis met de HMS Beagle door Jeremie Royer & Fabien Grolleau

Recensie Darwin HC De reis met de HMS Beagle door Jeremie Royer & Fabien Grolleau

 

Recensie Darwin HC De reis met de HMS Beagle door Jeremie Royer & Fabien Grolleau

 

Hé, goed idee: een strip over de bedenker van de evolutietheorie.
Zeker nu die theorie (opnieuw) onder vuur ligt en men onder andere in Amerika Darwin 't liefst uit het onderwijsprogramma zou willen schrappen. Onvoorstelbaar, dat Darwin's bedenksel 150 jaar na dato nog steeds zo gevoelig ligt...


Jérémie Royer en Fabien Grolleau richten zich specifiek op het avontuurlijkste gedeelte van Darwin's leven: Zijn vijf-jarige reis met de HMS Beagle. Darwin ging eigenlijk mee als gezelschapsheer voor kapitein Fitzroy. Op schepen waren namelijk weinig gelijkwaardige gesprekspartners te vinden voor een hoog geplaatste heer als de kapitein.

Wat Darwin onderweg vooral deed was heel goed om zich heen kijken, de flora, fauna en geologie uitvoerig bestuderen... en zeeziek zijn.
In het boek wordt gesuggereerd dat Darwin op het eind van de reis zijn theorie klip en klaar had.
Niet helemaal waar. Daar zou hij nog járen op broeden...


Het tekenwerk is niet spectaculair, maar ondersteunt het verhaal.
Waar Royer en Grolleau niet in slagen is om het verhaal een unieke invalshoek mee te geven.
Daardoor kabbelt het wat voort en valt zelfs Darwin's grootste avontuur niet al te spannend uit.
Waar hadden ze 't dan over moeten hebben? Dat hij de rest van zijn leven in z'n studeerkamer doorbracht en dagelijks een ommetje maakte?
Nou... bijvoorbeeld over datgene wat op het laatste even aangestipt wordt: De Ternate-brief van Alfred Russel Wallace. Het schrijven waardoor Darwin ineens besefte dat hij niet de énige was met hetzelfde idee. Het was de schop onder z'n kont die Darwin nodig had om zijn – toentertijd – explosieve theorie te onthullen. Het bracht een schok teweeg waarvan de naschokken tot op de dag vandaag te voelen zijn...

 

(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!