Recensie Afrikakorps HC 1 Battleaxe door Olivier Speltens

Recensie Afrikakorps HC 1 Battleaxe door Olivier Speltens

 

Recensie Afrikakorps HC 1 Battleaxe
door Olivier Speltens

 

Kun je met een negatieve recensie stripliefhebbers enthousiast maken voor het album in kwestie?
Ik weet 't niet, maar ik ga eens een poging wagen...

In de regel houd ik erg van oorlogsstrips, maar toch kon het eerste deel Battleaxe van Afrikakorps mij maar matig boeien. Raar, want de woestijnoorlog van Rommel is een aansprekend stukje WOII-geschiedenis, dat nog maar weinig aandacht kreeg in stripland.
Wat er voor mij mis is met Battleaxe is dat het album voornamelijk gevechtshandelingen weergeeft en daar heb ik niet zoveel mee. Je zou met recht kunnen argumenteren dat het in oorlogen voornamelijk handelt óm gevechten, maar mijn voorkeur gaat uit naar meer politieke of menselijke verhalen rond dit onderwerp.
Bij heen en weer vliegende vliegtuigen en af en aanrijdende tanks raak ik al snel in de war: Wie wordt daar nu aan flarden geschoten? Zijn dat de goeden of de kwaden?


De maker van Afrikakorps, Olivier Speltens, kennen we van het vierluik De hel van het Oostfront.
Die reeks mocht zich verheugen in grote belangstelling van de stripkoper en werd zelfs herdrukt.
Een eer die maar weinig stripboeken met een harde kaft te beurt valt. Dat zegt wel iets...
Ik vermoed dat het met Afrikakorps dezelfde kant opgaat, dat het net zo'n succes wordt als haar voorganger.
Omdat het zo goed getekend is?
Hmm... Nou, ook daar ben ik niet laaiend enthousiast over. Speltens is sinds zijn debuut als tekenaar gegroeid, maar zo verschrikkelijk góed zijn z'n tekeningen eigenlijk niet! Het ziet er allemaal wel netjes uit hoor, en er zijn legio tekenaars te bedenken die zijn niveau bij lange na niet halen, maar het is vooral de manier waaróp hij z'n tekeningen presenteert die ze fraaier doet ogen dan ze werkelijk zijn.
Speltens hanteert een heel gelikte manier van inkleuren, en ik denk dat die de populariteit van zijn tekenwerk grotendeels verklaart. Maar mij overtuigt het niet helemaal.
Het doet denken aan het (ook zeer goed verkopende) werk van Romain Hugault (Edelweis, Nachtuil, Angel wings) maar diens werk is grafisch stukken sterker.

Al met al 'deed' Afrikakorps het voor mij niet.
Is dat voor u een reden om het album links te laten liggen?
Ik denk dat u met de hierbovenstaande informatie prima zélf kunt bepalen of Afrikakorps iets voor u is of niet. Ook vermoed ik dat velen deze recensie eerder als aanbeveling dan als afrader zullen opvatten.
Mijn poging is wel gelukt dus, denk ik...(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!