Recensie Rio integraal 1 & 2 HC door Doug Wildey

Recensie Rio integraal 1 & 2 HC door Doug Wildey

 

Recensie Rio integraal 1 & 2 HC
door Doug Wildey

 

Doug Wildey maakte in de jaren vijftig onder andere de westernstrip Outlaw Kid. Toen Marvel dat jaren later met succes ging herdrukken zat dat Wildey nogal dwars. In eerste instantie omdat hij geen cent meekreeg van de (goedverkopende) herdrukken, maar vooral omdat hij de kwaliteit belabberd vond. Dat moest béter kunnen.
Doug begon aan zijn eigen westernstrip (deze keer ook door hemzelf geschreven) en oogstte lof met Rio, dat nu voor het eerst én integraal in Nederland op de markt komt.


Wildey deed álles zelf, maar was ook wispelturig. Zo is een gedeelte van de complete Rio met pen en inkt getekend en werkte hij de rest rechtstreeks in kleur af. In het laatste verhaal – dat hij nooit voltooide, maar dat hier wel werd opgenomen – is iets te zien van zijn grillige manier van werken. Het hele avontuur is getekend, en de laatste pagina's zijn zelfs helemaal in kleur uitgewerkt, maar sommige tussenliggende pagina's of plaatjes zijn niet meer dan schetsen, hier en daar is daarvan een stukje geinkt of ingekleurd. Het lijkt alsof de man volstrekt willekeurig aan het uitwerken sloeg.


Wildey's inkleuring is over het algemeen nogal grof, fraaier vind ik het wanneer hij in zwart-wit werkt (hier zijn zoveel mogelijk de originele pagina's afgedrukt). Hij heeft een prachtige lijnvoering en experimenteert veel met puntrasters die de strip grafisch heel interessant maken.
Qua tekenwerk heeft Doug zich met Rio zeker gerevancheerd voor zijn broodtekenwerk van Outlaw Kid.
En qua verhaal?
Poe nou!
De verhalen zijn uitstekend, hier en daar fantastisch zelfs. Met name de verhalen waarin hij échte Wild-west helden/schurken als Wyatt Earp en Jesse James een rol geeft zijn erg goed.
Hoewel Rio de held is van deze verhalen maakt Wildey vooral van hem gebruik om ons het Wilde Westen te laten zien zoals het volgens hem was, waarbij hij een stuk dieper graaft dan we van Amerikaanse westernstrips gewend zijn.
Ik denk niet dat er een bétere Amerikaanse westernstrip te vinden is dan Rio!

 

(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!