Recensie De Generaal gaat integraal 3 HC 1976-1977 door Peter de Smet, Erwin Lammerts & Mariella Sormani

Recensie De Generaal gaat integraal 3 HC 1976-1977 door Peter de Smet, Erwin Lammerts & Mariella Sormani

 

Recensie De Generaal gaat integraal 3 HC 1976-1977
door Peter de Smet, Erwin Lammerts & Mariella Sormani

 

De Generaal gaat integraal deel 3 bevat strips die in 1976/77 in Eppo werden gepubliceerd en één verhaaltje dat ooit in de Kijk stond.
Dat hebben vast niet veel Peter de Smet-liefhebbers ooit eerder gezien!
Wat De Smet met De Generaal doet mag als bekend verondersteld worden. Grafisch heeft Peter in 1976 zijn vorm gevonden en daar zal hij tot zijn dood niet veel meer van afwijken.

 

Rond deze tijd beseft Peter dat hij een formulestrip gecreëerd heeft, die grotendeels vastligt qua verhaal. Hij zal het dus moeten hebben van variaties op een thema. De pogingen die De generaal onderneemt worden dan ook steeds absurder.
Hij gaat het fort te lijf met op scherp gestelde deurmatten, duplicators, een slagschip, een parachute, een drijfzandmachine, een telescopische geschutskoepel, affijn teveel om op te noemen.

Alle plannen mislukken, hetzij door falen van het materieel, vanwege over-enthousiasme van De generaal zèlf, of ten gevolge van passanten die in de voor de maarschalk gespannen valstrik trappen. Die maakt zich – geheel terecht – absoluut geen zorgen omtrent de aanhouden aanvallen van De generaal.
Wat De Smet tot in de puntjes geperfectioneerd heeft zijn z'n teksten. Zijn ijzersterke dialogen tillen de onvermijdelijk voorspelbare verhaallijntjes naar een hoger plan.
Daar heeft hij het befaamde 'vrot' en 'hop' eigenlijk niet eens zo heel erg voor nodig.


Wat de integrale Generaal nóg aantrekkelijker maakt zijn de uitstekende dossiers. Daarin doen samenstellers Erwin Lammerts en Mariella Sormani Peter's levensverhaal uit de doeken en tonen ze ons veel strips en illustraties die Peter maakte voor onder andere reclamedoeleinden. Zo zijn er afleveringen van Xavier Bloothoofd licht voor opgenomen die ik voor het laatst zag toen ik als HAVO-klantje het tijdschrift Straks studeren thuisgestuurd kreeg (Een aantal Xavier-strips werd gebundeld in het album 3 Complete stripverhalen van Peter de Smet, maar dat zijn vroegere afleveringen van Xavier Bloothoofd licht voor dan hier getoond worden).
Naast een paar afleveringen van De lotgevallen van de heer Pieter Pienter met de Postgiro treffen we in deze derde integrale ook het complete en enige Anna Tommy-verhaal aan (in kleur), dat in 1972 in Pep werd gepubliceerd en dat het alleen in zwart-wit tot een album-uitgave schopte.
Yvan Delporte schreef het, maar Peter deed er helemaal zijn eigen ding mee. Ik zou wel eens willen weten hoeveel er eigenlijk overbleef van wat Delporte in gedachten had.
Verder is er in het dossier aandacht voor De Smet's fantastische ridderstrip Joris PK, die (helaas) teveel pagina's omvat in z'n geheel opgenomen te worden in deze bundels...
[Een eigen integrale uitgave voor Joris PK zal wel teveel gevraagd zijn.
Als we nou eens allemaal héél lief bij uitgeverij Personalia gaan smeken...?!?]
Deze bijzonder informatieve dossiers – waaraan uw recensent deze keer een bescheiden steentje mocht bijdragen – maken het toch al zo goede idee om De Generaal te gaan bundelen nóg beter!(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!