Recensie Kasper Hauser HC In het oog van de storm door Bart Proost & Verhast

Recensie Kasper Hauser HC In het oog van de storm door Bart Proost & Verhast

 

Recensie Kasper Hauser HC In het oog van de storm
door Bart Proost & Verhast

 

'Iedereen kan tekenen!' een kreet die je vroeger wel eens hoorde als de één of andere onderwijsinstelling een cursusje wilde slijten. Ik vond tekenen leuk, dus ik schreef me in voor zo'n tekencursus bij een cultureel centrum. Daar bleek dat écht niet iedereen kon tekenen... en dat er tussen degene die het wél konden ook niveauverschillen waarneembaar waren. En dat je met oefenen wel wát kon verbeteren, maar dat talent toch echt iets is dat je niet kunt leren, maar moet hébben.

Als je met 'kunnen tekenen' bedoelt dat hij iets herkenbaar op papier kan zetten, dan kan Bart Proost (Alexander de Grote, Alleen op de wereld) tekenen. Maar overhouden doet het niet. Wie het openslaat schrikt wellicht, maar als je eenmaal aan het lezen bent valt het best mee. Z'n tekenwerk is nog niet eens zo slecht, maar zijn lijnvoering is niet best en de inkleurder maakt er een modderbad van dat de tekeningen doet dichtslibben. Achterin het dossiertje wordt de man (Criva) geprezen om zijn stemmige inkleuring. Dat zal dan een kwestie van smaak zijn, want ik zie het anders.
Jammer, het tekenwerk van Bart Proost was mijns inziens meer gebaat geweest bij een heldere inkleuring, en dan kun je evengoed nog donkere en dreigende tinten gebruiken die het verhaal nodig heeft.
Proost laat zijn playmobielpoppetjes namelijk best natuurlijk bewegen en als je de potloodschetsjes in het dossiertje bekijkt denk je: laat dat inkten en inkleuren een volgende keer maar achterwege!

Maar goed, de échte kracht van Kasper Hauser In het oog van de storm zit hem in het verhaal én het onderwerp: Proost en Verhast nemen het waargebeurde verhaal van Kasper Hauser als uitgangspunt, de jongen die in 1828 in Nürnberg opduikt en die blijkbaar vele jaren in gevangenschap heeft doorgebracht, nauwelijks kan praten maar wel zijn naam kan schrijven.
De mysteries rond deze geheimzinnige figuur zijn nog altijd niet opgehelderd, en Verhast doet geen poging dat hier wel te doen. Eerder vertelt hij het verhaal vanuit Kaspar zélf en gaat daarbij enige filosofische overwegingen niet uit de weg.
Hoe het precies zit met Kasper Hauser weet ja na het lezen van dit album niet, maar ik denk dat Proost en Verhast wel een fraai beeld hebben geschetst van diens onmogelijke leven...

 

(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!