Recensie De Daltons 1. De eerste dode 2. De laatste dag door Jesus Alonso & Olivier Visonneau

Recensie De Daltons 1. De eerste dode 2. De laatste dag door Jesus Alonso & Olivier Visonneau

 

Recensie De Daltons
1. De eerste dode
2. De laatste dag
door Jesus Alonso & Olivier Visonneau

 

Het staat er natuurlijk niet bij, maar aan het tekenwerk van Jésus Alonso te zien inkt hij zijn strip met de computer. Of preciezer: met een tekenpad.
In het verleden waren strips die met de computer werden gemaakt zo stijf als een hark en zo plat als een dubbeltje. Wat Alonso hier laat zien bewijst dat het wel degelijk kan! Zijn tekenwerk heeft schwung en het tekenplezier spat van de pagina's af.

De Daltons (de strip) leek een vroege dood te sterven toen uitgeverij Gorilla na het publiceren van één deel de deuren sloot.
Gelukkig heeft uitgeverij Silvester de draad opgepakt. Beide albums worden nu in softcover uitgebracht, voor de snelle beslisser is er een in beperkte oplage gedrukt setje hardcovers.
In De Daltons lezen we het wáre verhaal van de Daltons.
Een beetje kenner weet dat er in Lucky Luke twéé Dalton-gangs voorkomen, waarvan de eerste op historische feiten gebaseerd is. Maar die feiten blijken niet helemaal te kloppen... Bill Dalton werd pas bandiet toen de bende van zijn broers was neergemaaid. Bob en Grat legden het loodje in oktober 1892 in Coffeyville. Emmett overleefde, zij het met 32 kogelgaten in zijn lijf!
Een interessant geval, die Emmett: Hij werd vervroegd vrijgelaten (na veertien jaar) en werd makelaar.
Hij schreef een beroemd geworden boek over zijn leven als Dalton en speelde zichzelf in een verfilming daarvan. Maar dat terzijde, dat valt buiten het bestek van de strip.

Olivier Visonneau brengt het ware verhaal van de Daltons op smeuïge wijze. Een strip als dit kan gemakkelijk een droge opsomming van feiten worden, maar die valkuil weet Olivier vakkundig te vermijden. Hij focust zich niet alleen op de criminele activiteiten van de broers, in deze twee delen toont hij ook het proces dat hen op het pad van de misdaad – en naar hun geweldadige dood – leidde...
Van westernstrips word ik sowieso enthousiast, De Daltons is ook nog eens een heel erg gesláágde westernstrip geworden!(Hans Hartgers)

Interesse? Koop het album hier!