Recensie De lijkwade 1 HC Lirey, 1357 door Eric Liberge, Gerard Mordillat & Jerome Prieur

Recensie De lijkwade 1 HC Lirey, 1357 door Eric Liberge, Gerard Mordillat & Jerome Prieur

 

Recensie De lijkwade 1 HC Lirey, 1357
door Eric Liberge, Gerard Mordillat & Jerome Prieur

 

Er ligt nogal een pretentieus plan ten grondslag aan de strip De Lijkwade. De auteurs willen de drie hoofdfiguren Lucie, Thomas en Henri in drie verschillende tijdlagen avonturen laten beleven met Christus' lijkwade als leitmotif.
Dat gaan ze bewerkstelligen door in elk van de drie albums de hoofdrolspelers in andere functies te laten opdraven. In deel één is Lucie bijvoorbeeld non; in deel twee heet ze Lucia en is ze de dochter van baron Tomaso; in het afsluitende deel is Lucy cineast.


Het eerste deel Lirey, 1357 is nu verschenen en verhaalt van Lucie de non. Haar neef Henri probeert haar te bewegen het klooster achter zich te laten en terug te keren naar haar familie. Zijn nauwelijks verborgen agenda: haar in zijn eigen armen drijven. Lucie wil niet, ze is de bruid van Jezus en heeft het op zich genomen het lijden van ongelukkige pestlijders te verlichten.
Thomas, de prior van de abdij heeft een andere brandende wens: hij heeft een stukje hout van het kruis van Christus bemachtigd (er was nogal wat hout van dat kruis in omloop in de tijd dat relieken veel geld opbrachten) en wil er een abdijkerk omheen optrekken. Het geld van de monniken is echter op...
De lijkwade van Lirey moet uitkomst brengen...


Het eerste deel van deze trilogie is geen onaardige historische strip. Was het tekenwerk van Eric Liberge voor zijn strips De heer Vastenavond van As en De kapers van Alcibiades fraai maar nogal kil en afstandelijk, hier tekent hij een stuk toegankelijker.
Hij schildert de Middeleeuwen niet fraaier af dan ze waren en hij 'kleurt' zijn platen stemmig met inktgewassen grijstinten in.
Het verhaal van Gérard Mordillat en Jérôme Prieur (beiden debutanten in de Nederlandse stripwinkel) steekt nu nog niet met kop en schouders boven de gemiddelde historische strip uit, maar is prima.
Ik ben benieuwd hoe de heren scenaristen hun grootse plannen gaan verwezenlijken en of ze in de volgende twee delen De Lijkwade naar een hoger niveau weten te tillen...(HH)

Interesse? Koop het album hier!