Recensie Geronimo HC door Jef & Matz

Recensie Geronimo HC door Jef & Matz

Recensie Geronimo HC
door Jef & Matz

 

Geronimo, het is één van de bekendste Indianen-namen. In het gelijknamige album van Matz en Jef (die het net als Geronimo zonder achternaam moeten stellen) kom je te weten hoe hij eigenlijk aan die naam komt. Laat je dan ook niet in de war brengen door het feit dat Geronimo in het eerste gedeelte van dit album met de naam Goyahkla wordt aangesproken.
Rond 1850 moorden de Mexicanen een groot gedeelte van de Bedonkohe-Apachen-stam uit. Slechts twaalf weerbare krijgers blijven over onder leiding van Mangas Coloradas. Ze zweren wraak te nemen en vanaf dat moment is er geen Mexicaan meer veilig voor Mangas, Goyahkla en hun mannen.

Wij speelden vroeger cowboytje & indiaantje. Mexicanen kwamen er niet aan te pas. Het was – in onze kinderogen – een strijd tussen blank en rood. Uit Geronimo blijkt dat de Apachen aanvankelijk weinig tegen de 'lichte-ogen' hadden. Zelfs als die een minder fraaie rol in de streek gaan spelen weigert Geronimo hen als vijand te bestempelen.
Dat verandert als de blanken hun woord breken. Pas als die Mangas Coloradas hebben vermoord is Geronimo bereid hen de oorlog te verklaren... Maar dan zijn de bleekgezichten ook aan de beurt!

 

Matz (De killer, Mexicano, Tango) vertelt op heldere wijze het boeiende levensverhaal van Geronimo.
Op het eerste gezicht lijkt het tekenwerk van Jef (Jim Morrison, Verdwaalde kogels) niet bijzonder, maar wie beter kijkt ziet dat hij precies de juiste toon aanslaat voor dit verhaal.
Met name als de Indianen in – terechte – woede ontsteken klopt álles aan zijn wat ruwe manier van tekenen. Ook zijn inkleuring is bijzonder, van fijnzinnig en subtiel gekleurde berglandschappen tot woeste en met wilde halen geschilderde wolkenluchten wanneer het verhaal op een kookpunt belandt.
Zéér de moeite waard!(HH)

Interesse? Koop het album hier!