Recensie Alex 37 Veni, vidi, vici door Giorgio Albertini & David B.

Recensie Alex 37 Veni, vidi, vici door Giorgio Albertini & David B.

 

Recensie Alex 37 Veni, vidi, vici
door Giorgio Albertini & David B.

 

David B. is een eigenzinnig stripmaker die bekend werd met albums als Vallende ziekte, Het alfabet der ruïnes en De beste vijanden. Geen strips die je direct associeert met een historische avonturenreeks als Alex. Toch werd David B. gevraagd het 37e deel van de populaire stripreeks te schrijven.
Gelukkig voor de vaste schare fans van Alex heeft David het album niet ook getékend, het geweeklaag dat 'die-man-niet-kan-tekenen' zou niet van de lucht zijn geweest!
Als tekenaar werd Giorgio Albertini aangetrokken, die zijn sporen verdiende als archeologisch/historisch tekenaar.
Hij heeft meer moeite met personages dan met gebouwen en artfacten, maar zijn tekenwerk zal Jacques Martin-liefhebbers niet op de kast jagen.


Veni, vidi, vici gaat niet – zoals de titel doet vermoeden – over Julius Caesar, al komt hij op het eind van het album wel even opdraven om zijn beroemde zinnetje uit te spreken.
Het verhaal gaat eigenlijk over het tempeltje van Pavor (de angst) in Samosata en de reuzin die er iets mee van doen heeft. Wat precies blijft ook na het lezen van het album vaag. Wat wel duidelijk wordt is dat David B. veel geschiedkundige feitjes in z'n strip verwerkt heeft, zoals het intrigerende gegeven dat Julius Caesar – om de Juliaanse kalender in het gehele rijk in te kunnen voeren – het jaar 46 v. Chr. '80 (!) dagen langer liet duren dan een normaal jaar.

 

David B. manifesteert zich hier vooral als kenner van de oudheid en niet zozeer als vernieuwend stripmaker. Daardoor lijkt Veni, vidi, vici voornamelijk bedoeld voor de Alex-liefhebber en niet voor fans van David B.'s andere stripwerk...(HH)

Interesse? Koop het album hier!