Recensie Buck Danny classic 5 Operatie IJzeren gordijn door Jean-Michel Arroyo, Frederic Marniquet & Frederic Zumbiehl

Recensie Buck Danny classic 5 Operatie IJzeren gordijn door Jean-Michel Arroyo, Frederic Marniquet & Frederic Zumbiehl

 

Recensie Buck Danny classic 5 Operatie IJzeren gordijn
door Jean-Michel Arroyo, Frederic Marniquet & Frederic Zumbiehl

 

De schrijvers van de reeks Buck Danny classic hebben één luxe: ze hoeven zich niet bezig te houden met chronologie of het logisch laten volgen van het ene verhaal op het andere. Grote stappen in de tijd zijn geen bezwaar, de oorspronkelijke reeks waarborgt immers de continuïteit.
Zo kan het gebeuren dat het vijfde deel Operatie IJzeren gordijn zich begin jaren zestig afspeelt, nadat de beide Frédéric's (Marniquet & Zumbiehl) eerder de periode van de Koreaanse oorlog en die van net na de atoombom hebben aangedaan.


Buck, Tumbler en Sonny worden gestationeerd op de vliegbasis van Ramstein, nabij het IJzeren gordijn.
Sonny belandt met zijn kist – tegen nadrukkelijke orders in – per ongeluk aan de verkeerde kant daarvan, in het Oostblok.
Het eerste gedeelte van dit verhaal zijn Buck & Tumbler druk in de weer hem op Westers grondgebied te doen terugkeren. Daarna begint het (spionage)avontuur pas goed.
Een naar het Westen overgelopen professor blijkt minder nuttig voor de Amerikanen dan gedacht.
De door hem meegebrachte ultrageheime plannen zijn verouderde aanzetten en weerspiegelen niet de werkelijke voortgang van de Russen...
Het is aan het dappere pilotendrietal om nogmaals het IJzeren gordijn over te vliegen
– deze keer mét toestemming van het commando om de plannen in handen te krijgen.
Wordt vervolgd in deel zes...


Het tekenwerk van Jean-Michel Arroyo is lekker retro. Hij benadert de stijl van de oorspronkelijke Buck Danny-tekenaar Victor Hubinon, al heeft hij lang niet diens finesse.
Belangrijker is dat zijn tekeningen eenzelfde sfeer uitademen en de verhalen van Zumbiehl & Marniquet prima kunnen dragen.
Het eeuwige gestuntel van Sonny zal wel nodig zijn als tegenwicht voor de vierkante helden Buck & Tumbler, maar is lichtelijk vermoeiend.
Buiten dat vertellen de scenarioschrijvers verhalen die in het moderne striplandschap niet misstaan en toch de klassieke Buck Danny eer aan doen.
Buck Danny classic is tegelijkertijd een moderne én een lekker ouderwetse strip.

 

(HH)

Interesse? Koop het album hier!