Recensie Death valley HC door Fabrizio Russo & Frederic Brremaud Lonesome 1. Het spoor van de predikant door Yves Swolfs Marshal Bass HC 1. Black & white 2. Familiemoorden door Igor Kordey & Darko Macan

Recensie Death valley HC door Fabrizio Russo & Frederic Brremaud Lonesome 1. Het spoor van de predikant door Yves Swolfs Marshal Bass HC 1. Black & white 2. Familiemoorden door Igor Kordey & Darko Macan

 

Recensie
Death valley HC door Fabrizio Russo & Frederic Brremaud
Lonesome 1. Het spoor van de predikant door Yves Swolfs
Marshal Bass HC
1. Black & white
2. Familiemoorden door Igor Kordey & Darko Macan

 

Was het u al opgevallen dat de koeienjongen weer helemaal terug is in de Nederlandse stripwinkel? Elke zichzelf respecterende stripuitgeverij voert tegenwoordig ten minste één western.
Dark Dragon kwam onlangs met Death valley op de proppen. Een oneshot, je krijgt een compleet en afgerond verhaal in één album. Da's ook wel eens fijn.
Wayne krijgt na een mislukte treinoverval één kans zijn Indiaanse makker Tijger te redden. Als hij Debbie Smith uit de handen van de Coyoteros weet te bevrijden ontkomt Tijger aan de galg.
Zonder al te veel poespas vertelt Frédéric Brremaud het verhaal van deze reddingsactie en het wordt even ter zake doend geïllustreerd door Fabrizio Russo.


Weinig mis mee, maar toch niet zo interessant als Lonesome, de nieuwe serie van Yves Swolfs. Na Durango opnieuw een western, maar deze keer met een bovennatuurlijk tintje, want hoofdpersoon Lonesome beschikt over een bovennatuurlijke gave: Als hij iemand aanraakt krijgt hij beelden door. Gelukkig legt Swolfs niet al te veel nadruk op dit gegeven, maar vertelt een verhaal dat in alle opzichten aan Durango doet denken - zij het dat Swolfs hier aanzienlijk meer tekst gebruikt - maar toch nieuw is. Lonesome belooft net zo'n klassieker te worden als Swolfs' debuutstrip.


Silvester komt met Marshal Bass. Bass is als kleurling een ongewone keus als hulpsheriff, maar wordt toch benoemd.
Zijn vrouw vindt het maar niks en twijfelt aan de motieven van degene die haar man benoemden. Misschien heeft ze gelijk, maar als Bass in Black & white zijn eerste opdracht tot een goed einde brengt mag hij aanblijven als adjunct en begint zijn carrière pas goed.
In het tweede deel krijgt hij meteen te maken met een bijzonder creepy stel Nederlandse immigranten die er geen been in zien passerende reizigers de hersens in te slaan teneinde ze te beroven. Helemaal eng is dat de gehele famile gezellig mee doet aan de slachting, alsof het de normaalste zaak van de wereld is.
Hun laatste slachtoffer is echter zelf ook niet geheel zuiver op de graat en zo komt Bass toevaligerwijze de moordende laaglanders op het spoor.
Scenarist Darko Macan vertelt goede verhalen met originele uitgangspunten en verrassende twists. Igor Kordey's (Verborgen geschiedenis, Empire, Aan het front) tekeningen lijken op het eerste gezicht wat ruw en grotesk, maar ik vindt 't wel lekker.
Lonesome is de toegankelijkste western van deze drie, maar Marshal Bass is de meest verrassende!
(HH)

Interesse? Koop het album hier!