Recensie Agent 327 integraal HC 01 1966-1968 door Martin Lodewijk

Recensie Agent 327 integraal HC 01 1966-1968 door Martin Lodewijk

 

Recensie Agent 327 integraal HC 01 1966-1968
door Martin Lodewijk

 

Mooi hoor, die in grote hoeveelheden verschijnende integrale bundelingen van oude stripreeksen, maar als verzamelaar blijf je wel aan het afwegen...
Vóór mee naar huis sleepkeveren spreekt de prachtige uitvoering, de verhalen en/of pagina's die nooit eerder in album verschenen en het lijvige dossier met achtergrondinformatie, foto's en illustraties.
De ruimte in de kasten thuis (het gebrek daaraan!) en dat zeurende stemmetje in je achterhoofd dat dubbel in de kast zetten onzin is spartelen echter tegen.
Vaak ga ik toch voor de bijl, want die dossiers zijn meestal erg de moeite waard.

 

Bij de integrale Agent 327 ligt het wat moeilijker.
Uitgeverij L is nét klaar met het opnieuw uitgeven van alle losse Agent 327-albums en de verzamelaar werd de afgelopen jaren al getrakteerd op vijf (!) making-of albums. Plus een dik catalogus-album bij de tentoonstelling Martin Lodewijk stripmaker & reclametekenaar. Hoeveel nieuwe info en illustratiewerk blijft er dan nog over om een integrale Agent 327 de moeite waard te maken?
En van het stripwerk is ook geen snippertje ontsnapt aan albumpublicatie.


De kwaliteit van het gebodene staat buiten kijf. Lodewijk moet zijn draai in de eerste stripjes nog even vinden, maar al snel snort de motor op volle toeren en zet hij een standaard voor de Nederlandse strip die eigenlijk tot op de dag van vandaag niet overtroffen is.
Deze eerste integrale bevat de meeste korte verhalen uit Dossier min twee en Dossier min één en het eerste lange Agent 327-avontuur Dossier Stemkwadrater.
De kwaliteit van het drukwerk en de kleuren zijn perfect en het dossier bevat tóch iets min of meer nieuws: Lodewijks korte historische toelichtingen op de verhalen.
Of dat alles voldoende is om – opnieuw – een plekje in de kast vrij te maken voor Hendrik IJzerbroot moet u zelf maar bepalen.
Uw recensent is natuurlijk wel weer door de knietjes gegaan...(HH)

Interesse? Koop het album hier!