Recensie Het hart van de Amazones HC door Christian Rossi & Geraldine Bindi

Recensie Het hart van de Amazones HC door Christian Rossi & Geraldine Bindi

 

Recensie Het hart van de Amazones HC
door Christian Rossi & Geraldine Bindi

 

Casterman was van oudsher de uitgever van de wat hoogdravender strips (alhoewel ze ook gewoon Kuifje, Lefranc en Alex uitgaven). De tijd dat je de boom aan z'n vruchten kon herkennen ligt al lang achter ons. Wist je vroeger dat je voor lieve strips bij Dupuis moest zijn, voor actie bij Lombard en voor stripromans bij Casterman, tegenwoordig lijkt het alsof alle uitgevers lukraak publiceren wat ze maar te pakken kunnen krijgen. Of – cynischer gedacht – waar ze mee denken te kunnen scoren...
Het overkomt me regelmatig dat ik na het lezen en recenseren van een strip verbaasd vaststel dat hij door een heel andere uitgever is gepubliceerd dan ik aan de hand van de inhoud dacht.


Maar goed, Het hart van de amazones is een echte, typische Castermanstrip, zoals ze die destijds uitgaven in hun serie Wordt Vervolgd stripromans.
Het zwart-witte van die reeks heeft hier plaats gemaakt voor een verhaal in bruintinten.
Tekenaar Christian Rossi – begonnen als een soort Moebius-kloon – kruipt steeds dichter naar zichzelf toe.
Soms ziet hij dat 't goed is en laat zijn lijntekeningen voor wat ze zijn, meestal werkt hij de tekening wat verder uit met bruinschakeringen. Het ziet er lekker eigenwijs uit, maar is toch toegankelijk en verzorgd. Hij heeft heel wat werk gehad aan deze 150 pagina's.


Het verhaal handelt over de Amazones. Teleurgesteld in de man en hun eigen ondergeschikte rol besloten ze op een bepaald moment dat ze heel goed zonder konden. Het enige probleem was dat er wel voor nageslacht gezorgd moest worden en hoe doe je dat als je enkel X-chromosomen tot je beschikking hebt?
Wel... je gaat gewoon even wat Y-chromosomen halen en doet een rondje bevruchten.
Helaas is de natuur sterker dan de strengste wetten en beginnen sommige Amazones gevoelens te ontwikkelen voor hun zaaddonoren...


Het verhaal dat Geraldine Bindi vertelt heeft eerbied voor de oude sagen en legenden, ze probeert het nergens mooier (of vlotter) te maken dan het er in de oude verhalen aan toe gaat.
Dat maakt Het hart van de Amazones enigszins taai.
Ook dat kennen de oudgedienden onder ons nog wel van Casterman's Wordt Vervolgd stripromans.
En ze weten ook dat je voor dat geduld beloond wordt met niet alledaagse, iets dieper gravende verhalen die de kaders van het begrip 'strip' een beetje oprekken.(HH)

Interesse? Koop het album hier!