Recensie Zwendel 1. De dochter van Z door Jose Luis Munuera

Recensie Zwendel 1. De dochter van Z door Jose Luis Munuera

 

Recensie Zwendel 1. De dochter van Z
door Jose Luis Munuera

 

Ze duikelen een paar oude personages op die succes hebben gehad, stoffen ze wat af en steken ze in een nieuw jasje.
Overal merk je dat de creativiteit opdroogt. We worden overspoeld met 'spin-offs', 'remakes', 'vervolgen', 'prequels' en hommages.
Bovenstaande twee regels zijn niet van mijn hand, maar komen rechtstreeks uit het 'spin-off/remake/vervolg/prequel/hommage-album De dochter van Z!
Het commentaar is opgetekend uit de mond van Zwendel's dochter, die uithaalt naar de film- (en strip-) industrie die maar niet genoeg krijgt van het voortborduren op oude successen.
Een vette knipoog van de maker van Zwendel, die zijn creatie
deze nieuwe Robbedoes-spin-off weet te plaatsen.

 

Stripmaker Jose Luis Munuera kreeg van uitgeverij Dupuis de vrije hand iets te gaan doen met het Franquin-personage Zwendel. Ik moet zeggen dat ik niet bijzonder onder de indruk was van Munuera's albums in de Robbedoes-reeks (de nummers 47 t/m 50). Munuera is een heel vlotte, zwierige tekenaar en ik vond zijn pen wat te vlot voor een klassieke held als Robbedoes en de plotjes wat teveel leunen op de moderne techniek. In Zwendel werkt dat alles echter in het voordeel van het verhaal. Zwendel, de geniale uitvinder. Het kwade genie, maar ook wat onhandig, zodat Munuera hem er lekker op los kan laten blunderen temidden van zijn supersonische uitvindingen.
Zwendel heeft een tienerdochter. Hij is nogal... euh... beschermend richting haar. Iets dat Zarah maar matig zint en dat – blijkens het verhaal – helemaal niet nodig is. Ze kan prima op zichzelf passen.
Er valt genoeg te lachen in dit eerste album, de insteek die Munuera kiest is origineel en het verhaal werd goed uitgewerkt.
Zolang we overspoeld worden met spin-offs/remakes/vervolgen/prequels en hommages van deze kwaliteit, dan laat die golf maar komen!

 

 

(HH)

Interesse? Koop het album hier!