Recensie Robbedoes Oneshot 13 Ze noemden hem Rooie door Laurent Verron & Yves Sente

Recensie Robbedoes Oneshot 13 Ze noemden hem Rooie door Laurent Verron & Yves Sente

 

Recensie Robbedoes Oneshot 13 Ze noemden hem Rooie door Laurent Verron & Yves Sente

 

Voor onze rubriek Vlooien met Balbo ben ik altijd extra alert bij het lezen van stripalbums. Loopt er ergens op de achtergrond een stripfiguur rond dat uit een andere strip weggelopen is? Leest één van de stripfiguren een strip van een collega stripheld? Je kijkt er van op hoe vaak dat voorkomt (zie hier voor wat Balbo ondertussen zoal gespot heeft).
Toen in Ze noemden hem Rooie een tekenende steward voorkwam met de naam Robert sprong ik op. Was dit niet Rob Vel de eerste tekenaar van Robbedoes?
Jawel! Maar voor de rubriek kon ik er niet veel mee, want deze Robert bleek één van de leitmotieven van de strip.
Ze noemden hem Rooie is namelijk niet echt een avontuur van Robbedoes, maar meer een verhaal over hóe Robbedoes tot stand kwam en hoe Rob Vel geïnspireerd werd om een bellboy te gebruiken toen meneer Dupuis hem vroeg een stripfiguurtje te ontwerpen.


Stripschrijver Yves Sente vertelt het verhaal van een ondernemende jongeman die aanmonstert als bellboy op een oceaanstomer en baseert zich op een anekdote in het boek La véritable histoire de Spirou, de ontstaansgeschiedenis van Robbedoes/Spirou, en bouwt dat uit tot een geloofwaardige originstory van de liftboy.
In tegenstelling tot de overige Robbedoes-avonturen is er in Ze noemden hem Rooie geen Spip, geen Kwabbernoot of Graaf van Rommelgem te bekennen en ook de gebruikelijke humor is ver te zoeken. Sente's verhaal is enigszins zwaar aan dramatiek en sentiment, iets dat overigens perfect past in de tijd waarin dit verhaal zich afspeelt.
Sente vroeg voor het tekenwerk de ondergewaardeerde Laurent Verron. Je zou hem kunnen kennen van Govert Suurbier en De Maltezer, maar hij kreeg in Nederland nooit echt een poot aan de grond. Dat moet dan aan de scenario's gelegen hebben, want zijn tekernwerk is voortreffelijk en heel sfeervol.
Hopelijk is dit uitstekende scenario van Sente voor Verron een springplank naar een grotere bekendheid hier te lande.


Complimenten voor Sente: Géén Robbedoes, maar toch een Robbedoes, dit album. En een gastrolletje van een striptekenaar dat een hoofdrol blijkt te wezen. Je moet het maar kunnen bedenken.
Een heel album opnemen in Vlooien met Balbo is een beetje teveel van het goede, maar Sente en Verron lieten Balbo niet in de steek en gaven een andere stripheld
een gastrolletje, zodat je Ze noemden hem Rooie toch in een toekomstige aflevering van Vlooien met Balbo aan kunt treffen...(HH)

Interesse? Koop het album hier!