Recensie Suske & Wiske Oneshot 01 Cromimi door Gerben Valkema & Yann naar Willy Vandersteen

Recensie Suske & Wiske Oneshot 01 Cromimi door Gerben Valkema & Yann naar Willy Vandersteen 

 

Recensie Suske & Wiske Oneshot 01 Cromimi
door Gerben Valkema & Yann naar Willy Vandersteen

 

De Europese uitgevers hebben door dat er voor hun populaire stripseries leven bestaat búiten de vastomkaderde grenzen van de hoofdreeks. Robbedoes door (of Robbedoes Oneshot, zoals wij 't noemen) is een succes en menig stripauteur staat (stond) te trappelen om de tanden te zetten in een klassieke strip.
Lucky Luke volgde, evenals Ravian en nu hebben ook Suske & Wiske zich gemeld.
Bijzonder aan de eerste Suske & Wiske Oneshot is dat deze door een Nederlandse tekenaar werd gemaakt (net als de laatste Robbedoes Oneshot, trouwens).
Gerben Valkema bijt het spits af, op een scenario van de alomtegenwoordige Yann. Er werd al even proefgedraaid met twee zesdelige reeksen voor S.O.S. Kinderdorpen. Eén door Vlaamse auteurs, één door Nederlandse, waaronder ook Valkema.
De scenario's voor die laatste reeks werden 'geschreven' door bekende Nederlanders, maar ongetwijfeld hebben de tekenaars daar een flinke steen aan bijgedragen. Een stripscenario schrijven doe je niet zomaar even, daar heb je meer voor nodig dan een knap snoetje of een grote fanbase. Yann is een betere keuze, want een doorgewinterd vakman.
Helemaal in orde dus, deze Cromimi?

 

Ja, eigenlijk wel. Ik bedoel, je moet je niet al teveel voorstellen van het verhaal, het is en blijft natuurlijk wel Suske & Wiske. Onlangs herlas ik een oude Vandersteen en wat Yann hier neerzet doet er eerlijk gezegd nauwelijks voor onder: Een beetje slapstick, wat avontuur, de juiste clichées. Yann heeft Vandersteens verhalen goed bestudeerd om er zelf eentje te vervaardigen die eenzelfde soort gevoel over brengt op de lezer. Een leuk album om in een verloren half uurtje door te lezen en een stuk interessanter dan wat we de laatste jaren in de reguliere reeks voorgeschoteld kregen...
Het uitgangspunt is ook heel aardig: We gaan terug naar de eerste verschijning van Jerom (toen hij nog in een bontvelletje rondliep), als hij er per ongeluk achter komt dat er een ánder Cro-magnomens ontdekt is. Ingevroren in het ijs van een Himalayaanse gletsjer. In het ijs blijft alles lang goed, maar helaas blijkt het bericht zelf de uiterste houdbaarheidsdatum ver overschreden te hebben. Het is vijftig jaar oud en als Sus, Wis en hun vrienden op zoek gaan naar de professor die de cro-magnomens ontdekte, blijkt die allang overleden. Naast de telefoon, waar hij tevergeefs wachtte op een geldschieter voor een geplande expeditie.
Dankzij Barabas' tijdmachine kan het dappere zestal echter wél een poging wagen een tijdgenoot van Jerom op te sporen...

 

Het tekenwerk van Valkema is uitstekend, hij voelt zich niet bekneld door het Vandersteen keurslijf en zet een swingende en lekkere karikaturale Suske & Wiske op papier. Het album zit vol geinige grapjes zoals een verwijzing naar de bekende Suske & Wiske toren die we kennen van achterop de albums als onze helden een hoog hek moeten overklimmen.
Kortom, voor een Suske & Wiske-album is Cromimi zo gek nog niet!

 (HH)

Interesse? Koop het album hier!