Recensie Mickey Mouse EU 1 HC Zombokoffie door Regis Loisel & 2 HC De jeugd van Mickey door Tebo

Recensie Mickey Mouse EU 1 HC Zombokoffie door Regis Loisel & 2 HC De jeugd van Mickey door Tebo 

 

Recensie Mickey Mouse EU
1 HC Zombokoffie door Regis Loisel &
2 HC De jeugd van Mickey door Tebo

 

Bij sommige stripuitgaves vraag ik me af: waarom?
Zo ook bij de nieuwe Glenat-reeks van Mickey Mouse verhalen.
Zijn er niet al genoeg verhalen over de bijna 90-jarige muis?
Bovendien vond ik die muis eigenlijk altijd maar een pedant en vervelend ventje.
Ik las veel liever de belevenissen van de eend.
Maar goed, legio stripmakers zijn natuurlijk opgegroeid met Disney's klassieker en daar ligt ook de oorsprong van deze reeks: Regis Loisel (Op zoek naar de tijdvogel, Peter Pan, Magasin general) wilde graag eens een avontuur van jeugdheld Mickey tekenen. Dat is te zien: Zijn tekeningen voor Zombokoffie zijn stevig geworteld in het klassieke Mickey-tekenwerk van o.a. Floyd Gottfredson, maar Loisel's éigen stijl piept er ook regelmatig doorheen.
Fraai tekenwerk, echt mooi uitgegeven, maar helaas vind ik ook hier dat wat de muis beleeft niet echt interessant, hoewel Loisel probeert er een maatschappij-kritisch verhaal van te maken door de sociale revolutie een rolletje mee te laten spelen...

Ook fraai van tekenwerk - al is dat hier
van een geheel andere orde - is het tweede deel uit deze reeks met Europese Mickey Mouse-verhalen (want dat lijkt de opzet: Mickey in handen geven van Europese stripmakers). Tebo hanteert een stijl die meer tekenfilmig oogt en aanhaakt bij de wat lossere Franse stroming waar onder andere Trondheim, Larcenet en Blain deel van uitmaken.
Zijn De jeugd van Mickey toont Mickey op latere leeftijd. Die vertelt zijn kleinzoontje Norbert zijn vroegste avonturen.
Die zijn allemaal apocrief en daardoor heeft Tebo de handen vrij en kan er vrolijk op los fantaseren. Mickey in het Wilde Westen, Mickey als gevechtspiloot in de grote oorlog, Mickey als ruimtevaarder. Het is allemaal heel fantasievol, inventief en geinig. Zowel qua verhaal als wat de tekeningen betreft.

Qua leesplezier vind ik dit tweede album hoger scoren dan Zombokoffie, maar met de oorspronkelijke muis heeft Tebo's interpretatie bitter weinig te maken.
Dus... Mickey Mouse door Europese tekenaars een goed idee.
Ik ben er nog niet echt uit...(HH)

Interesse? Koop het album hier!