Recensie Buck Danny classic 1. Sabres boven Korea 2. Duel boven Mig Alley 3. De spoken van de rijzende zon 4. Duivelseiland door Jean-Michel Arroyo, Frederic Zumbiehl & Frederic Marniquet

Recensie Buck Danny classic 1. Sabres boven Korea 2. Duel boven Mig Alley 3. De spoken van de rijzende zon 4. Duivelseiland door Jean-Michel Arroyo, Frederic Zumbiehl & Frederic Marniquet

 

Recensie Buck Danny classic
1. Sabres boven Korea
2. Duel boven Mig Alley
3. De spoken van de rijzende zon
4. Duivelseiland
door Jean-Michel Arroyo, Frederic Zumbiehl & Frederic Marniquet

 

De serie Buck Danny classic is niet – zoals ik nogal eens moet uitleggen in de winkel – een serie herdrukken van klassieke Buck Danny-verhalen, maar een serie met spiksplinternieuwe strips. Het woord classic verwijst naar de periode: Deze nieuwe verhalen spelen zich af in tijdperken die de Buck Danny-lezer maar al te goed herkent: De gouden dagen van onze vliegende stripheld.
Een verhaal loopt telkens over twee albums, wat de beide Frederic's (Zumbiehl en Marniquet) lekker de ruimte geeft. De eerste cyclus Sabres boven Korea / Duel boven Mig Alley werd nog door Zumbiehl alleen geschreven en hij haalt alles uit de kast.
Misschien iets te veel zou je in een kritische bui kunnen zeggen: Het verhaalt schakelt van cliffhanger naar cliffhanger en er blijft onze helden niets bespaard.
Het verhaal speelt net na de albums In Korea / Onbemande vliegtuigen en gaat over het machtsevenwicht in Korea.
De Verenigde Staten en de USSR hebben beiden een flinke vinger in de pap aldaar. Rusland levert Migs en die zijn beter dan de vliegtuigen die men ter plaatste heeft, zelfs beter dan de verbeterde Sabres die Amerika er naar toe laat brengen.
Aan Buck en zijn companen de taak de zwakke plekken van de Mig te ontdekken en uit te buiten, zodat het machtsevenwicht niet ontaardt in de derde wereldoorlog. Tussen de bedrijven door wordt nog even een duel op leven en dood uitgevochten tussen Buck en een Russische ace-vlieger met op hol geslagen ambities.
Dit is werkelijk Buck Danny classic!

 

De tweede cyclus De spoken van de rijzende zon / Duivelseiland kent een iets rustiger tempo en speelt zich af in de Stille Zuidzee. Een groep terroristen heeft de derde atoombom – die na Hiroshima en Nagasaki niet meer ingezet hoefde te worden – gekaapt. Het is aan Buck, Sonny en Tumb de terroristen te vinden. Ze houden zich schuil op één van de vele eilanden in de Stille Zuidzee. Maar wélk? Met meer geluk dan wijsheid – al zal niet iedereen een vliegtuigcrash op zee als 'geluk' bestempelen – weet Buck ze te vinden. Maar daarmee is hij nu zelf 'vermist'...
Al met al heel weinig mis mee en het tekenwerk van Jean-Michel Arroyo is lekker retro, maar toch niet statisch.
Wie de albums doorbladert moet meteen denken aan de vroege strips van Hubinon, Paape & Graton.
Dat de auteurs naar believen kunnen hoppen door de rijke geschiedenis van de piloot houdt het levendig en gevarieerd.
De volgende cyclus zal handelen rond het IJzeren gordijn...

 

(HH)

Interesse? Koop het album hier!