Recensie William Adams, samoerai 1 Aan het eind van de wereld door NIcola Genzianella & Mathieu Mariolle

 Recensie William Adams, samoerai 1 Aan het eind van de wereld door NIcola Genzianella & Mathieu Mariolle

 

Recensie William Adams, samoerai 1 Aan het eind van de wereld
door Nicola Genzianella & Mathieu Mariolle

 

Samoerai-strips zijn – net als Westerns – in opmars in de stripwinkel. Er zijn – ondanks de voor de hand liggende verschillen – eigenlijk veel overeenkomsten tussen de twee genres. Scenarist Mathieu Mariolle heeft dat naar eigen zeggen voor ogen gehad toen hij het verhaal van William Adams ging bewerken voor een stripverhaal.
Mariolle maakte al eerder Oosterse strips (Sjanghai, Kendo) maar liet zich voor William Adams, samoerai vooral inspirerend door de films van Kurosawa en Leone. En – in mindere mate
door de televisie serie Shogun die een hoofdfiguur deelt met Williams Adams, samoerai; Blackthorne is gebaseerd op William Adams die echt heeft bestaan. Deze Engelsman leed met het Nederlandse schip De Liefde schipbreuk voor de kust van Japan. Hij wilde zo snel mogelijk terug naar Engeland, maar omstandigheden dwongen hem tot een carrière als samoerai. Dát verhaal wil Mariolle hier in twee delen vertellen.

 

Het eerste deel wordt vrijwel geheel gevuld met pogingen van Japanse kant om Adams überhaupt zover te krijgen dat hij zich laat inlijven in één van de twee Japanse kampen die strijden om de macht in het land.
Het tekenwerk is in handen van Nicola Genzianella (Bunker). Hij heeft een fijne manier van tekenen die – samen met het uitstekende verhaal – maakt dat dit album zich met veel plezier laat lezen.
Twee delen maar?
Hm. Jammer...



(HH)

Interesse? Koop het album hier!