Recensie Gegijzeld door Guy Delisle naar Christophe Andre

Recensie Gegijzeld door Guy Delisle naar Christophe Andre

 

Gegijzeld door Guy Delisle
naar Christophe Andre

 

Van de 430 pagina's in Gegijzeld zit hoofdpersoon Christophe André er een dikke driehonderdvijftig vastgeketend aan een radiator op een matrasje af te wachten op de dingen die komen gaan. Als administrateur bij een NGO op een humanitaire missie wordt hij in Tsjetsjenië van zijn bed gelicht en ontvoerd. 111 Dagen zit hij vast. Hij vertelde zijn verhaal aan striptekenaar Guy Delisle, die vervolgens vijftien jaar werkte aan dit boek.
Het is nodeloos te vermelden dat Delisle met het tekenwerk in Gegijzeld niet veel kanten uit kan. Hij staat toch al niet bekend als een flitsend tekenaar, maar 350 pagina's radiatoren en matrasjes is niet alleen voor de lezer een uitputtingsslag. Stelt u zich eens voor wat een hel het voor de tekenaar geweest moet zijn.
Én
– niet te vergeten voor de betrokkene. Want dáár gaat het in dit verhaal om: Al lezend maakt Delisle je deelgenoot van André's gedachteleven'Saai' vond mijn vrouw het: 'Daar ga je toch geen stripboek over maken...'
'Saai' klopt in zekere zin. Hoe spannend denk je dat het is om bijna vier maand dag en nacht maar wat te moeten afwachten?
Er zou van alles door je heengaan tijdens die lange dagen en nachten: Hoe is het op 't thuisfront? Zijn ze bezig met je bevrijding? Wat zijn de ontvoerders met je van plan? Maar vooral: Hoe lang? Hoe lang houd ik dit nog vol? Hoe lang nog?
Het enige houvast dat Christophe heeft is het tellen van de dagen.
Een beklemmend boek, waarbij de lezer zich zelf maar moet afvragen of hij trek heeft in zo'n lange 'zit'.(HH)

Interesse? Koop het album hier!