Recensie De Cambridge Five 1. Trinity & 2. 54 Broadway door Olivier Neuray & Valerie Lemaire

 Recensie De Cambridge Five 1. Trinity & 2. 54 Broadway door Olivier Neuray & Valerie Lemaire

 

Recensie De Cambridge Five
1. Trinity &
2. 54 Broadway
door Olivier Neuray & Valerie Lemaire

 

De Tweede Wereldoorlog blijft de gemoederen bezig houden. Nog steeds verschijnen er jaarlijks stapels strips over dit onderwerp en steevast behoren ze tot de best verkochte albums.
Niet verwonderlijk, je kunt er achteraf met je verstand niet bij hoe zoiets heeft kunnen gebeuren en dat blijkbaar niemand in staat was het tegen te houden. Het politieke klimaat was in de jaren dertig erg complex, en eigenlijk is het politieke klimaat dat leidde tot de Tweede Wereldoorlog minstens zo interessant als de oorlog zélf. Overal in Europa stak het fascisme de kop op. Aanvankelijk voornamelijk als reactie op het bolsjewisme. Men was bang voor de Russen en het communisme.

 

Vijf jonge Engelse mannen van goede komaf die staatsgeheimen doorspelen aan de Sovjet-Unie.
Het klinkt als een plotje uit Blake & Mortimer, maar de Cambridge Five hebben echt bestaan. De groep werd gerekruteerd in de jaren dertig, tijdens de studententijd van de mannen, en opereerde tot hun ontmaskering in de jaren vijftig.
Interessant gegeven voor een strip en Olivier Neuray & Valérie Lemaire maken er wat moois van.
Neuray's tekeningen zijn heel open en toegankelijk. Helder en krachtig neergezette karakters, mooie decors en een fijn jaren vijftig-sfeertje.
Met vijf hoofdpersonen ligt er echter één gevaar op de loer: verwarring. Want bij die vijf blijft het niet. Naast Anthony Blunt, Guy Burgess, Donald Maclean, Kim Philby & John Cairncross figureren in de strip stápels stromannen, bazen, collega's, geliefden, vrienden en vijanden.
Olivier Neuray tekent de hoofdpersonen voldoende onderscheidend om ze uit elkaar te houden, maar de wirwar van nevenpersonages doet je hoofd soms duizelen, zeker als die zonder introductie het verhaal binnenwandelen.
Als je eenmaal in het verhaal zit is het wel te doen, maar er bestaat een kans dat de lezer dan al afgehaakt is.
Ik heb het al vaker gezegd: Neem bij dit soort strips een introductiepagina op met de belangrijkste karakters, dat vergemakkelijkt het lezen aanzienlijk.


De Cambridge Five is een soort van vervolg op De kozakken van Hitler, een strip die – ten onrechte – kopje onderging in de tsunami van nieuwe strips. Laten we hopen dat De Cambridge Five een beter lot beschoren is, want de strip is voor wie even doorbijt echt de moeite waard...(HH)

Interesse? Koop het album hier!