Recensie Kuifje 00 In het land van de Sovjets kleur door Hergé

Recensie Kuifje 00 In het land van de Sovjets kleur door Hergé

 

Kuifje 00 In het land van de Sovjets in kleur
door Hergé

 

Da's lang geleden; een nieuwe Kuifje...
Hij is dan ook helemaal niet nieuw, maar al heel oud. Ouder kan niet: Kuifje in het land van de Sovjets is het allereerste avontuur dat Hergé maakte met Kuifje in de hoofdrol en het enige dat hij – toen hij zijn naam eenmaal gevestigd had – niet liet hertekenen door zijn studio's.
Wat we tegenwoordig kennen als de eerste acht avonturen van Kuifje (Kuifje in Afrika t/m De krab met de gulden scharen) verscheen namelijk oorspronkelijk – beduidend minder goed getekend – in Le Petit Vingtieme.
Kuifje in het land van de Sovjets werd nooit hertekend, maar na een jarenlang 'ondergronds' bestaan uiteindelijk wel opgenomen in de reguliere Kuifje-reeks, zij het als zwart-wit album.
Nu is besloten het album in te laten kleuren en dat is commercieel gezien een goede zet.
Artistiek gezien is Hergé's keuze dit album buiten de canon te laten echter zeer verdedigbaar.
De tekeningen zijn onbeholpen, het verhaal dun en de stereotypen te dik aangezet.
Maar hé, dit was 1929, hè!
Wat deze 'jeugdzonde' wel aantoont is dat Hergé
ondanks zijn onervarenheid – een buitengewone aanleg had voor het beeldverhaal:
De tekeningen mogen nog kaal zijn, helderheid is troef. Hergé slaagt er zo vroeg in zijn carrière al in vaart en snelheid te creëren op papier.


Kuifje had in de persoon van France Ferrari een geweldige inkleurster (zij kleurde later een Frans album van Sjef van Oekel in, dat daardoor een onmiskenbaar Kuifje-sfeertje gingen ademen). De inkleuring van deze 'nieuwe' Kuifje is een platte computerinkleuring, dat vind ik wel een gemiste kans. Maar ja, France Ferrari kleurt natuurlijk allang niet meer, en handkleuring is tegenwoordig veel te duur.
Kuifje in het land van de Sovjets is een geheid verkoopsucces. De facsimile editie (met dossier en een niet eerder afgedrukte prent) is al uitverkocht (!) en veel striplezers zullen het niet kunnen laten één van de overige twee edities van dit album voor 'de heb' mee naar huis slepen.
Ondanks de matige kwaliteit van het gebodene is dat eigenlijk wel terecht.
Tenslotte is de Europese stripcultuur zo'n beetje begonnen met dit album...(HH)

Interesse? Koop het album hier!